Borsa Vini
Het was een flinke opgave; ruim 32 verschillende wijnen proeven en dan ook nog eens vier winnaars aanwijzen. Van Toscane tot aan Sicilië, haast elke Italiaanse regio werd vertegenwoordigd door gepassioneerde wijnproducenten. Van kleinere wijnhuizen – die nog traditioneel te werk gaan – tot aan vooruitstrevende biologische wijnproducenten. Tijdens de blinde proeverijen werden de bezoekers van het evenement Borsa Vini – georganiseerd door de Italian Trade Agency – gevraagd hun ongezouten mening te geven over de wijnen. Na een dag lang proeven, beoordelen en ook vergelijken bleven er vier prachtige wijnen over, stuk voor stuk verrassend en smaakvol.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Italiaanse wijnen proeven
Het doel van dit jaarlijkse evenement is wijnprofessionals een breed scala aan Italiaanse wijnen laten proeven. Tegelijkertijd kan er ook kennis gemaakt worden met de makers. Op deze manier kun je niet alleen de wijn proeven, maar ook alle vragen stellen die je hebt over de wijnen en de verschillende regio’s. Het levert ook nog eens mooie verhalen op van de wijnmakers zelf. Borsa Vini laat bij uitstek zien hoe divers Italiaanse wijnen kunnen zijn.
Traditionele en vooruitstrevende wijnhuizen
Tussen de verschillende wijnmakers zitten traditionele wijnmakers die al honderden jaren op dezelfde manier wijn produceren, tot aan kleine wijnhuizen die volledig de biologische weg zijn ingeslagen de afgelopen jaren. Juist omdat het aanbod zo divers is, is Borsa Vini bij uitstek hét evenement om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de mooiste wijnen uit Italië. Alle aanwezige Italiaanse wijnproducenten zoeken nog een Nederlandse importeur, dit geeft importeurs de kans om unieke en exclusieve wijnen op te nemen in hun assortiment.
Borsa Vini: blinde proeverijen
Tijdens vier zogenoemde blind tastings worden 32 verschillende wijnen geproefd. Na elke tasting wordt er door de proevers één winnaar aangewezen, zodat er aan het eind van de dag vier winnaars uit de bus komen. Sommelier Roos Stevens begeleidt de proeverijen. De flessen zijn niet zichtbaar tijdens het inschenken, doordat ze allemaal een rode hoes hebben. Zo weet niemand in de zaal welke wijn er in welk glas zit. Na afloop vertelt Roos telkens welke wijnen er zijn geproefd, waar ze vandaan komen en wat ze zo bijzonder maakt.
Verrassende wijnen
De professionals die de wijnen proeven doen hun uiterste best om in ieder geval de druif en de regio goed te raden, maar Roos heeft ervoor gekozen om verrassende wijnen te schenken. Hiermee zet ze de proevers soms op het verkeerde been. Het kiezen van een winnaar na elke ronde is dan ook een flinke opgave, alleen al omdat alle wijnen ontzettend smaakvol blijken te zijn.
Een volle rode wijn, met intense tonen van kersen en rode bessen. Tegelijkertijd proef je soepele aroma’s van balsamico en verse kruiden. Ideaal bij een gegrilde steak of een gerecht met volle smaken.