We schreven al eerder over podcasts, want deze culinaire luisterverhalen zijn al een tijdje een trend. Om die reden komen er ook steeds nieuwe podcasts bij en daarom tippen wij vandaag opnieuw onze favorieten. Ga lekker zitten, pak je telefoon en je airpods, hier gaan we:

Het Voedselkabinet

Kan je de wereld verbeteren met eten? Helen Kranstauber en Samuel Levie geloven van wel. In hun nieuwe podcast Het Voedselkabinet redden ze met een microfoon in de hand goed eten van de vuilnisbelt, oogsten ze maaltijden in het voedselbos en kijken ze kritisch naar marketeers die onze kinderen verleiden tot ongezonde eetkeuzes. De eerste twee afleveringen staan nu online. Luister ze niet te snel uit, want er komt maar eens per twee weken een nieuwe aflevering uit.

Wat schaft de podcast

Het leukste aan een podcast is dat je er iets van kunt leren. Wij hoeven niet per se te luisteren naar sterrenchefs die met allemaal ingewikkelde termen strooien. Liever luisteren we naar ontzettend fanatieke hobbykoks zoals Jeroen Doucet en Jonas Nouwen. Iedere week grijpen ze een onderwerp, recept, ingrediënten, keuken of activiteit aan waar ze zelf graag meer over willen leren. Zo gingen ze al op zoek naar de lekkerste gehaktbal uit eigen keuken, maakten ze zelf een traditionele christmascake en volgden ze een paddenstoelenworkshop in het bos.

Mijn vader is een afhaalchinees

Met alleen de titel had journalist Felicia Alberding ons al. In de afleveringen van Mijn vader is een afhaalchinees gaat Felicia langs bij afhaalchinezen, dönerzaken en Surinamers. Ze zoekt uit hoe deze keukens helpen om nationaliteiten en culturen te verbinden. Hoe wordt dat broodje döner dat je na het stappen eet eigenlijk gemaakt en wat is het geheim van een bamischijf bij je frietje oorlog? Felicia laat je deze keukens in slechts drie afleveringen meer waarderen.

Samen eten

Francesca van Berk van het blog francescakookt.nl geeft normaal gesproken mensen een kijkje in haar keuken, maar nu wil ze de rollen eens omdraaien. In haar podcast Samen eten schuift ze aan bij mensen met een lekker recept of een goed verhaal en krijgt ze antwoord op de vraag: hoe gaat het er tijdens het eten bij een ander aan tafel aan toe? De rustige stem van Francesca maakt dit een heerlijke podcast om vanaf de bank naar te luisteren. De teaser staat nu online.