De komende dagen kun je je zonder excuses opsluiten in je huis, want deze pareltjes van programma’s zijn nú terug te kijken via NPO. Van Joël leren we alles over smaak, in de Aardappeleters leren we over de niet bestaande geschiedenis van diepgewortelde ‘Hollandse’ gerechten en met Ilja Gort gaan we over de grens en duiken in het zoete leven. De must watch list van culinaire programma’s voor deze winter!

De 5 smaken van Joël

Zelfverklaard alleseter en culinair journalistJoël Broekaertneemt de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de wereld en de geschiedenis achter de vijf basissmaken. Joël wijdt zijn leven aan alles wat met eten, proeven en smaak te maken heeft. Maar wat zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami precies? Waarom bestaan die smaken? Waarom proeven we ze? Waarom zijn we altijd op zoek naar zoetigheid, waarom zijn we toch bitter gaan eten en waarom was zout vroeger zo schaars?

De Aardappeleters

Joris Vermeer zoekt naar de achtergronden van ons dagelijkse eten. Hij steekt de loftrompet over geadopteerde gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bijna niets meer over weten. Van taco tot spaghetti bolognese, en natuurlijk niet te missen in dit rijtje: babi pangang. Bekijk hier de afleveringen van De Aardappeleters.
culinaire programma's

Gort over de Grens

Na prijswinnende wijnen van zijn eigen Franse wijngaard, diverse boeken over het leven in Frankrijk en televisieprogramma’s over La Douce France, verlaat Ilja Gort zijn geliefde Frankrijk en beproeft zijn geluk over de grens. In dit nieuwe televisieprogramma gaat Ilja op zoek naar het geheim van ‘La dolce vita’, het zoete leven. Hij neemt hij de kijker mee naar de mooiste en verrassendste plekjes van Italië.
culinaire programma's

Brood

Een smaakvol programma over brood. Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven reist heel Europa af op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.
culinaire programma's

De Nieuwe Garde

Jonge veelbelovende chefkoks en een sommelier worden in de keuken en het dagelijks leven gevolgd. Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat offeren ze op om op topniveau te kunnen blijven presteren? De ambitie van de jonge chefkoks werkt aanstekelijk en is fantastisch om naar te kijken.
culinaire programma's

Chez Benali

In dit culinaire programma reizen schrijver Abdelkader Benalien zijn vrouw Saida langs de geuren, geheimen en verhalen van Marokko en zijn keuken. Hun culinair-historische ontdekkingsreis brengt het echtpaar langs de kleurrijke en bewogen historie van Marokko en laat hen bijzondere personen ontmoeten. In elke aflevering staat één gerecht centraal: van Arganolie tot Bastilla.
culinaire programma's
Bron: npo