Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
duurzame keukenspullen

No waste: 10x handige en duurzame keukenspullen die je wilt hebben

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

1. Keukenrol

Veel duurzame keukenspullen zoals bamboeschaaltjes of stalen rietjes gebruik je misschien al. Maar wist je dat er ook voor keukenpapier een duurzaam alternatief bestaat? Deze keukenrol bestaat uit 20 doeken gemaakt van een mengsel van bamboe en katoen. De doeken zijn zeer absorberend en hierdoor ideaal te gebruiken in de keuken als vaatdoek of in plaats van keukenpapier. De gebruikte doeken kun je gewoon uitwassen op 60°C en opnieuw gebruiken. Zijn jouw doeken aan vervanging toe? Goed nieuws: ze zijn gewoon composteerbaar en mogen dus bij groenafval.

duurzame keukenspullen

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

2. Foodwraps

Foodwraps, ook wel bee’s wraps of bijenwasdoeken genoemd, zijn hét alternatief voor plastic zakjes, vershoud- en aluminiumfolie. Ze zijn niet alleen plasticvrij en herbruikbaar, ze zien er ook nog eens heel leuk uit. De doeken zijn er in veel verschillende afmetingen en vrolijke dessins en zijn uitermate geschikt om brood, kaas, groente of fruit in te bewaren. Een laagje jojoba-olie en bijenwas zorgen ervoor dat het voedsel lekker vers blijft. Een handje noten, een paar crackers of een boterham meenemen? Dat kan allemaal in deze handige doek. Je kunt de doeken ongeveer 10 maanden lang gebruiken. Even afspoelen met koud water, laten drogen en je doek is weer klaar voor gebruik.

3. Eco-schuurspons

We kennen het allemaal, je stopt met roeren, let even niet op en voor je het weet is je risotto aangebrand. Met deze plasticvrije schuursponsjes krijg je je aangekoekte pan makkelijk weer schoon. De sponsjes zijn gemaakt van 100% plantaardig materiaal en zijn zero-waste verpakt. Deze stroballetjes zijn composteerbaar en na gebruik kunnen ze gewoon in de GFT-bak.

duurzame keukenspullen

Lees ook: Aangekoekte pannen schoonmaken? Zó doe je dat

4. Afwaszeep

Dit is een echte aanrader als je meer duurzame keukenspullen in huis wil halen. Harde blokken zeep zijn al een tijdje weer helemaal hip. En dat is maar goed ook, want dat scheelt jaarlijks heel wat plastic flessen. Misschien gebruik je al een blok zeep voor je handen, lichaam en haren. Maar wist je dat je met een zeepje ook prima af kunt wassen? Deze afwaszeep is plasticvrij en net zo effectief als je favoriete afwasmiddel. Bovendien staat het blok heel leuk op je aanrecht.

5. Bakmat

Hou je van bakken? Dan wordt dit misschien jouw favoriete item van het lijstje met duurzame keukenspullen. Deze siliconen bakmat is namelijk het ‘nieuwe bakpapier’. De bakmat is extra groot (70×50 cm) zodat er lekker veel op past. Je kunt de mat gebruiken om er het deeg op uit te rollen én om je bakplaat mee te bekleden. Dankzij de afgebeelde linialen en diameters wordt het extra makkelijk om altijd baksels van het juiste formaat te maken. De mat is hittebestendig tot 260°C, er blijft gegarandeerd niets aan kleven en je kunt hem makkelijk schoonmaken en steeds opnieuw gebruiken.

duurzame keukenspullen

6. Nog meer duurzame keukenspullen: Food huggers

Ken je food huggers al? Achter deze schattige naam schuilen hele handige flexibele dekseltjes om je eten mee af te dekken en vers te houden. Een kom salade, een bakje yoghurt of een halve citroen? Food huggers houden al jouw restjes vers. Je koopt de food huggers in een handige set van 5 verschillende formaten, zodat er op ieder potje een dekseltje past. De flexibele vorm zorgt ervoor dat het voedsel goed luchtdicht verpakt is en je kunt ze makkelijk hergebruiken. Hierdoor zijn ze niet alleen veel duurzamer dan plastic folie, maar ook veel handiger in gebruik. Met deze huggers draag je een dubbel steentje bij aan het milieu, want je verspilt geen plastic én gooit minder eten weg.

duurzame keukenspullen

7. Boterhamzakjes

Ga je nooit van huis zonder een zelfgemaakte boterham? Plastic boterhamzakjes gebruik je maar één keer en gooit vervolgens weg, dat is hartstikke zonde. Lunchtrommels zijn handig, maar ze nemen vaak te veel ruimte in beslag. Dit uitwasbare boterhamzakje is precies groot genoeg voor 2-3 boterhammen en past makkelijk in je tas. De buitenkant is gemaakt van katoen en de binnenkant is van waterafstotend materiaal, dus je hoeft niet bang te zijn dat de stroop of jam naar buiten lekt. De zakjes zijn makkelijk te openen en te sluiten met klittenband en ze mogen op 30 graden in de wasmachine. Het allerleukste: je kunt kiezen uit veel verschillende vrolijke prints voor groot en klein.

8. Koffiefilters

Begin je iedere dag met een kop koffie? Door je koffie op een duurzamere manier te zetten is er veel winst te halen voor het milieu. Deze koffiefilter in de standaardmaat #4 is gemaakt van rvs en is een prima vervanging van papieren filters. Even afspoelen met water na ieder gebruik is voldoende maar hij kan eventueel ook in de vaatwasser. Je kunt de koffiefilter eindeloos hergebruiken wat hem tot een van de meest duurzame keukenspullen maakt. Ook handig: het overkomt je dus nooit meer dat je koffiefilters in de ochtend op blijken zijn en jij je dag zónder koffie moet beginnen.

9. Koffiecups

Heb jij een Nespresso-keukenmachine? En vind je het net als wij een beetje jammer dat er na ieder kopje het plastic cupje in de prullenbak gaat? Met deze Coffeeduck koffiecups wordt jouw kopje koffie een stuk duurzamer. Je vult de cups simpelweg met losse espressokoffie, een klusje dat slechts enkele seconden duurt. Na gebruik kun je de cups afspoelen en opnieuw gebruiken. De cups passen in iedere Nespresso-machine en zorgen net als gewone cups voor de heerlijke schuimkraag.

10. Theezakjes

Drink je liever thee dan koffie? Ook voor jou hebben we een duurzame tip. Deze herbruikbare theezakjes van biologisch, ongebleekt katoen zijn ideaal voor het zetten van een heerlijk kopje losse thee. Op één dag kun je de zakjes prima een paar keer hergebruiken zonder ze te wassen. Daarna was je het zakje kort af onder stromend water en laat je het drogen tot volgend gebruik.

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!