Verschillende soorten eieren

Het hele jaar door heb je ze waarschijnlijk in huis; eieren. Zondagochtend bij het ontbijt, een uitsmijter voor de lunch, shakshuka als avondeten of de lekkerste baksels met eieren in het beslag. Eerder vertelden we je al het verschil tussen witte en bruine eieren, tijd voor nog wat meer feitjes over verschillende eitjes die je waarschijnlijk niet wist!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kippenei

De kleur van het eigeel van een kippenei wordt bepaald door wat de hen eet. Bij donker eigeel heeft ze veel groene groenten gegeten, middelgeel wijst op veel maïs en alfalfa en lichtgeel komt van het eten van gerst en tarwe. Qua smaak geeft de kleur geen verschil. Wel bevat een donkere dooier meer vitamine A en omega 3.

Tip: bewaar een stukje verse truffel bij je eieren: een eierschaal is zo poreus dat hij smaken en geuren kan absorberen. Probeer maar eens uit!

eieren

Kalkoenei

Een kalkoenei is het ritje naar de poelier dubbel en dwars waard. De grote uitvoering, de subtiel gespikkelde schaal, het stevige eiwit en het stroperige eigeel smaken verrassend goed. Oordeel zelf  en vervang eens de kippeneieren door eieren van een kalkoen. Bijvoorbeeld XL eischnitzels; yes please!

Fun fact: eendeneieren die 100 dagen in houtskool en ongebluste kalk hebben gelegen: in China is het een delicatesse. Geleiachtig van uiterlijk en krachtig van smaak.

kalkoen

Struisvogelei

Op eieren lopen; op struisvogeleieren kan dat letterlijk. Het zwaarste ei ooit gewogen weegt maar liefst 2,5 kilo en heeft zo’n dikke schaal dat hij het gewicht van een volwassen persoon kan dragen. Voor het pellen heb je dus wat spierkracht nodig en koken vergt wat geduld (ca. 90 minuten voor een hardgekookt ei), maar dan heb je ook wat: een ei van ongeveer 2000 calorieën; dat is zo’n beetje wat je normaal gesproken op een dag eet!

struisvogel

Verschillende soorten eieren: kwartelei

Doordat een Franse kwartelhouder in 1960 waarneemt dat de astma van zijn vrouw afneemt na het regelmatig eten van kwarteleieren, staat dit eitje al jarenlang in de spotlights van diverse wetenschappers. Wij roemen het eitje vooral om zijn chique look en uitgesproken smaak; net wat kruidiger en voller dan dat van een kippenei. Vervang een gewone eidooier maar eens door de dooier van een kwartelei bij bijvoorbeeld een verse steak tartare.

Goed kleurtje voor Pasen

Met Pasen verstoppen we eieren, maar voordat we dat doen verven we ze. Probeer dit jaar eens iets anders dan waterverf. Door je eieren te koken in natuurlijke kleurstoffen zoals bessensap, water met koffie of water met kurkuma krijgen je eieren vrolijke kleuren aan de buiten- én de binnenkant. Kraak de schil een beetje kapot zodat er op het eiwit een craquelépatroon ontstaat. Pel de eitjes, vul ze met de verschillende toppings en geef je traditionele hapjesschaal een extra feestelijke look.

eieren: paaseieren

Lees meer over eieren: