Cooked

“Toen we leerden koken, werden we pas echt mens, maar ergens onderweg zijn we vergeten waar die maaltijden vandaan komen”. In een serie van 4 afleveringen ontdek je onze maaltijden aan de hand van de vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. Michael Pollan laat ons zien hoe koken ons voedsel en de wereld heeft veranderd.

Las Crónicas del Taco

De smakelijke tacos al pastor met varkensvlees worden in Mexico-stad veel gegeten als streetfood. Maar de oorsprong hiervan gaat terug tot het oude Klein-Azië. Wat blijkt? Er zit veel meer achter de ongeëvenaarde smaak van de Asada, de Carnitas, de Guisado, Canasta, de Barbacoa en de Pastor. Lekker, voedzaam en goedkoop. Het nationale voedsel is meer dan alleen een wrap, maar een verhaal. We ontdekken de magie en cultuur van de taco.

Somebody feed Phil

Misschien wel één van de meest aandoenlijke en vrolijke series rondom food. Dit is een must watch als je van keukens, eten, bakken en koken houdt. De beste man reist de hele wereld over voor een karbonade in Italië, vaart met een gondel over de straatmarkten in Thailand, dineert met een een beroemde chef-kok en verwondert zich over het goede wat uit een keuken wordt getoverd. Van ijs, oude kaas tot aan balsamicoazijn. Wij kijken vol bewondering naar Phil en zijn bevindingen, zijn bescheidenheid siert hem.

Salt, fat, acid, heat

De Amerikaanse chef en culinair schrijftster Samin Nosrat laat in haar vierdelige serie zien hoe je met haar revolutionaire idee elk gerecht heerlijk kunt bereiden. Het enige dat je moet begrijpen is hoe je de elementen vet, zout, zuur en hitte gebruikt in de keuken. Ze kookt, bakt, ruikt en proeft samen met kenners van over de hele wereld en weet jou te boeien met haar charme en uitbundige lach. In Salt Fat Acid Heat leer jij de essentie van koken.

Chef’s Table

Watertanden, kippenvel en hier en daar een traantje. Het laatste seizoen van de Emmy-genomineerde Netflix-serie Chef’s Table is om bij weg te dromen. De ambitie en passie van Mashama Bailey, Ashma Kan, Dario Cecchini en Sean Brock is aanstekelijk. De kritiek over diversiteit nam de maker David Gelb mee naar andere plekken, zoals de voormalige Jim Crow bushalte waar nu restaurant Grey is gevestigd en het vrouwenbedrijf dat Ashma Khan runt. Met verwondering kijken we naar deze serie en de fantastische slow motion-foodbeelden.

Ugly Delicious

Chef van restaurantketen Momofuku, Dave Chang is de maker van deze geweldige Netflix-serie. Terwijl culinaire puristen in Brooklyn en Napels erop staan klassieke ingrediënten te gebruiken, maken innovatieve chef-koks in Japan en daarbuiten hun eigen goede pizza. Dave weet de beste plekjes van de wereld te vinden en schroomt niet om daarna nog een Domino’s pizza te bestellen. Zijn open ontwapenende blik op food is heerlijk om naar te kijken.

Street food

We ontploften bijna toen we de  tweet van David Gelb destijds lazen. Eén van de masterminds achter Chef’s Table tweette: “I’m proud to announce our new series, Street Food, a true labor of love from the Chef’s Table team”. Met 9 zinderende afleveringen bezoeken ze de beste streetfood trucks, ketens en hutjes van Azië. Ze bezoeken onder andere Jay Fai, de Thaise superster die de eerste Michelinster behaalde met haar streetfood restaurant in Bangkok. Let op: na deze serie struin je hoogstwaarschijnlijk marktplaats of voor je eigen foodtruck om te gaan rondreizen met je zelfgebakken appeltaart. Dat lijkt ons dan ook een top plan, rijd vooral even langs de redactie 😉

The Chef Show

Last but not least, The Chef Show. Na het regisseren en acteren in de bekende film Chef (2014) vonden Jon Favreau en zijn leermeester chef Roy Choi het tijd voor een culinaire serie. In The Chef Show gaan de twee aan de slag met Avengers collega’s en chef-collega’s zoals Dave Chang en Aaron Franklin. De twee zorgen voor een ongedwongen sfeer in de keuken en we zien veel broederlijk gekibbel tijdens het koken. Ze maken de beroemde gerechten uit Chef zoals Scarlett’s pasta, berries and cream en beignets uit de frituur. Pas op, deze serie geeft je de kriebels om te gaan koken en een instant (vr)eetkick! Dus laat die zak chips maar binnen handbereik liggen.

Beeld: Netflix