Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
wat is hot honey

Hot Honey: weet jij wat het is?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Niets is lekkerder dan honing. Niet zomaar uit een potje van de supermarkt, we hebben het over verse honing direct van de imker. In Foodies Lekker en Snel lees je er alles over, Yvonne ging namelijk op bezoek bij een stadsimker in Nijmegen. Maar heb je al weleens van 'Hot Honey' gehoord? Wij vertellen je wat het is én hoe je het zelf maakt!

Wat is ‘Hot Honey’?

De letterlijke vertaling ‘hete honing’ dekt precies de lading. Dit culinaire fenomeen is niets anders dan verse honing met een pepertje (of twee) erdoorheen. Om net wat extra pit te geven aan je gerechten. Zoet en pittig gaan namelijk erg goed samen! De hot honey geeft een ware smaakexplosie. In Amerika vind je de potjes ondertussen gewoon in de winkel, hier helaas nog niet. Niet getreurd, je maakt het gemakkelijk zelf. Zo, nu hebben we in ieder geval antwoord op de vraag ‘wat is hot honey?’.

Waar gebruik je het voor?

Overal. Dat is het simpele antwoord. Als je deze variant eenmaal hebt ontdekt kan je niet meer zonder. Over je pizza, op je tosti, door een saus of op gegrild vlees. Het kan allemaal. Of wat dacht je van hot honey op een maïskolf, als ijssmaak of in je thee? De Amerikanen zijn er ondertussen dol op, waarschijnlijk duurt het niet lang voordat de hele wereld zweert bij hot honey. Wij zijn in ieder geval helemaal verkocht.

Bijmegen honing met Yvonne

Hoe maak je het?

Helaas hebben we nog geen winkels ontdekt in Nederland die hot honey verkopen. Zie je het ergens voorbij komen? Tip ons vooral! Gelukkig maak je het gemakkelijk thuis. Het enige wat je nodig hebt zijn honing en pepers. Kies pepers die je zelf lekker vindt en waarvan je verwacht dat het goed bij de zoete smaak van honing past. Je vindt ontzettend veel verschillende pepers bij Tjin’s in Amsterdam. Ben je in de buurt? Neem er eens een kijkje.

Honing is overal verkrijgbaar, maar wees kritisch. De lekkerste honing koop je rechtstreeks bij de imker zelf. Wij gingen onlangs nog op bezoek bij stadsimker Bijmegen en namen de lekkerste honing mee naar huis. De vraag ‘Wat is hot honey?’ kan je ondertussen beantwoorden, nu nog het recept om het zelf te maken.

Recept voor ‘Hot Honey’

Ondanks dat het een simpel recept is heb je even de tijd nodig. Breng de honing (één potje) aan de kook in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg één of twee pepers toe en zet het vuur laag. Laat de honing met de pepers ongeveer een uurtje koken, zo vermengen alle smaken zich met elkaar. Laat de hot honey vervolgens minimaal een half uur rusten. Nu hoef je het alleen nog maar in een pot te doen. Dek deze goed af en bewaar het in een keukenkastje.

Vervang honing eens door hot honey in deze recepten:

Baklava met gezouten-honingsiroop

Baklava met gezouten-honingsiroop

Zalm met honing-sojasaus, asperges & sugarsnaps

de snelle bakplaat

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!