Japanse ingrediënten
De allereerste tip: haal deze Japanse ingrediënten bij de toko, daar gaan we het liefst naartoe. Geen toko bij jou in de buurt? De meeste ingrediënten vind je ook in de supermarkt, al vinden wij ze van de toko nét even wat lekkerder. Daarnaast kunnen ze je voorzien van uitgebreid advies. Stop in ieder geval deze vijf Japanse ingrediënten in je mandje bij je volgende bezoek aan de toko!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Nori
Dit gedroogde zeewier is perfect om een ziltige, visachtige smaak aan je gerecht te geven. De meeste mensen kennen nori als het jasje van sushi, maar je kan er veel meer kanten mee op. Leg eens een velletje nori op je plak tofu over verkruimel het over je favoriete ramen.
2. Miso
Miso is misschien wel een van onze favoriete Japanse ingrediënten, het geeft haast elk gerecht umami. Deze pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji, is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak.
Nog meer Japanse ingrediënten:
3. Dashi
Nog zo’n umami-bom uit de Japanse keuken is dashi. Dit is een bouillon die wordt getrokken van gedroogde kombu, bonitovlokken en smaakmakers zoals gedroogde shiitakes. Het resultaat is een rijke en complexe bouillon die al je gerechten een kick aan umami geeft. In Japan wordt dashi niet alleen als soep gedronken maar ook in veel gerechten verwerkt. Je kunt zelf dashi maken of het in een pakje of flesje in de toko kopen.
4. Panko
Panko is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood. Het bestaat uit grotere vlokken en is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan gewoon paneermeel. Je kunt panko vrijwel altijd door paneermeel vervangen, maar het resultaat zal niet hetzelfde zijn. Alleen panko geeft je gerechten het lichte, maar oh zo onweerstaanbare crunchy jasje.
5. Mirin
Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je mirin vast eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een recept. Mirin is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van ongeveer 10%. Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat. Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.