Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
japans ingrediënten koken

5x Japanse ingrediënten die je moet proberen

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ben je ook zo gek op Japans koken en eten? Dan mag je natuurlijk Foodies Japan niet missen. Om alvast goed voorbereid de keuken in te gaan zijn er een aantal ingrediënten die je niet mag missen. Wij zetten onze vijf onmisbare Japanse ingrediënten voor je op een rijtje!

Japanse ingrediënten

De allereerste tip: haal deze Japanse ingrediënten bij de toko, daar gaan we het liefst naartoe. Geen toko bij jou in de buurt? De meeste ingrediënten vind je ook in de supermarkt, al vinden wij ze van de toko nét even wat lekkerder. Daarnaast kunnen ze je voorzien van uitgebreid advies. Stop in ieder geval deze vijf Japanse ingrediënten in je mandje bij je volgende bezoek aan de toko!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Nori

Dit gedroogde zeewier is perfect om een ziltige, visachtige smaak aan je gerecht te geven. De meeste mensen kennen nori als het jasje van sushi, maar je kan er veel meer kanten mee op. Leg eens een velletje nori op je plak tofu over verkruimel het over je favoriete ramen.

> lees meer over nori

Wat is nori

2. Miso

Miso is misschien wel een van onze favoriete Japanse ingrediënten, het geeft haast elk gerecht umami. Deze pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji, is ideaal om je gerecht meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, roerbakgerecht, saus, marinade of dressing en ervaar zelf die heerlijke umamismaak.

> lees meer over miso

Wat is miso?

Nog meer Japanse ingrediënten:

3. Dashi

Nog zo’n umami-bom uit de Japanse keuken is dashi. Dit is een bouillon die wordt getrokken van gedroogde kombu, bonitovlokken en smaakmakers zoals gedroogde shiitakes. Het resultaat is een rijke en complexe bouillon die al je gerechten een kick aan umami geeft. In Japan wordt dashi niet alleen als soep gedronken maar ook in veel gerechten verwerkt. Je kunt zelf dashi maken of het in een pakje of flesje in de toko kopen.

4. Panko

Panko is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood. Het bestaat uit grotere vlokken en is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan gewoon paneermeel. Je kunt panko vrijwel altijd door paneermeel vervangen, maar het resultaat zal niet hetzelfde zijn. Alleen panko geeft je gerechten het lichte, maar oh zo onweerstaanbare crunchy jasje.

> lees meer over panko

Gefrituurde garnalen met limoen­currymayonaise

5. Mirin

Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je mirin vast eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een recept. Mirin is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van ongeveer 10%. Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat. Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.

> lees meer over mirin

Japanse ingrediënten: wat is mirin

Meer over Japanse ingrediënten? Lees dan ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!