Nederlandse appel Brabant Bellefleur
Tegenwoordig wordt de Bellefleur alleen in historische tuinen en hobbyboomgaarden in de provincie Brabant in Zuid-Nederland gekweekt en kunnen de appels alleen rechtstreeks bij producenten worden gekocht. Maar in het begin van de twintigste eeuw kwam deze appel veel voor in de IJsselstreek. Later is hij verspreid over het hele land, maar hij deed het het best in het zuiden. Toch verdween de Bellefleur appel in de jaren ‘40 langzaam uit de winkels. Waarschijnlijk vanwege de kleinere oogsten in vergelijking met de nieuwere rassen. Toch willen we niet dat hij vergeten wordt. Jaren geleden werd de appel niet alleen beschreven als een stevige appel die uitblonk in vorm en kleur, maar ook qua smaak werd de Brabant Bellefleur als één van de meest smaakvolle beschouwd voor appeltaart en hete bliksem, een stamppot van aardappelpuree en appels: reden genoeg om hem een keer te proberen.
Van appeltaart tot appelmoes, of gewoon uit het vuistje
De Brabant Bellefleur is een veelzijdige appel. Geschikt als een kleine en droge appel uit ‘t vuistje, maar ook een fijne appel om langer te bewaren, als appel om moes van te maken of om mee te koken of bakken. De appel heeft een heerlijke zacht-zure smaak. Appels behoren tot de rozenfamilie, het eetbare deel is de punt van de bloemsteel, de restanten van de bloem zijn de uitsteeksels, het kroontje aan de onderkant van de appel en de zaden worden netjes door het klokhuis beschermd. Ook bij Bellefleur appels. Ze bestaan in vele soorten; Brabant, Enkel, Dubbel, Drents, Rood, Batavische en de Oxhoofd appel. Het is een bekende groep oude variëteiten, de bekendste daarvan is de Brabant Bellefleur. Zoals de naam al doet vermoeden, is de bloesem fleurig (en wit van kleur). De vrucht is knobbelig en heeft bordeauxrode strepen op een geel jasje. Bovendien kan de appel lang bewaard worden (Geplukt in oktober is de appel tot in het voorjaar goed te gebruiken). Maar hete bliksem is in de wintermaanden het allerlekkerst.
Hete bliksem met Brabant Bellefleur
Ingrediënten hete bliksem (voor 3 tot 4 personen)
– 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in partjes
– 400 gram zoetzure Brabant Bellefleur, geschild, klokkenhuis verwijderd en in blokjes
– 400 gram andersoortige appels (bv. Notarisappel of Princesse Noble) , geschild, klokkenhuis verwijderd en in blokjes
– 1 grote ui, in partjes
– roomboter
– peper en zout
Bereiding hete bliksem (35 minuten bereidingstijd)
- Doe de aardappels in een ruime pan. Verdeel de appels over de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af.
- Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke eetlepel (of meer) boter toe en stamp goed door. Met een scheutje van het kookvocht maak je de hete bliksem wat smeuïger. Breng eventueel verder op smaak met wat zout.
Lokaal en uit het seizoen: Slow Food Nederland
Nelleke Don is voorzitter van Slow Food Nederland, een organisatie die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem: “We willen graag dat mensen onbekende producten weer gaan herontdekken. In dit geval óf door de Brabant Bellefleur aan te schaffen en daarmee de producent te ondersteunen die iets bijzonders uitprobeert. Óf door bijvoorbeeld zelf in je moestuin aan de slag te gaan. Je koopt de Bellefleur onder meer bij Monumentale Hoogstamboomgaard Acht in Eindhoven.
De Ark van Smaak
Nelleke legt uit hoe ze de belangrijkste verdwijnende producten in kaart proberen te brengen: “De kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een streek of land brengen we samen in een catalogus; de Ark van de Smaak. Hierin worden bijzondere groente- en fruitsoorten, granen, dranken, kazen, vleeswaren én dierensoorten opgenomen. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5000 producten opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan 76 Nederlandse. De Brabant Bellefleur is er één van.”
Een grotere bekendheid en meer vraag naar een bijzonder product, zorgt ervoor dat een product weer bestaansrecht krijgt. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5000 producten opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan 76 Nederlandse.
Wil jij ook vaker lokaal en uit het seizoen eten? Slow Food Nederland ontwikkelde een unieke culinaire kalender voor aan je keukenmuur met bijzondere Nederlandse groente- en fruitsoorten.
De Brabantse Bellefleur is er ook op afgebeeld.