Wat kan ik met overwaarde?

Het mooie van veel overwaarde en een lage hypotheek is dat je lage maandlasten hebt. Het nadeel van overwaarde is dat het geen tastbaar geld is. Je kunt het niet pinnen om een mooie culinaire reis te maken, de keuken te vernieuwen, of je kind of kleinkind een schenking te geven. Wat kun je er dan wel mee? Er zijn verschillende opties.

Extra hypotheek voor een nieuwe keuken

Als je nog geen verhuisplannen hebt, en je spaargeld niet wilt of kunt gebruiken, dan kun je een extra hypotheek afsluiten. Het geld van de overwaarde kun je dan vrij besteden. De rente is aftrekbaar als je dat gebruikt voor een verbouwing of onderhoud aan je woning. Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar, afhankelijk van je financiële situatie, de waarde van je woning en je huidige hypotheek.

Verkopen, maar niet verhuizen

Je huis verkopen en er toch blijven wonen. Het kan, en het is een oplossing als je blij bent met je huis, niet wilt verhuizen, de overwaarde wilt benutten, en je hypotheek niet wilt of kunt verhogen. Hoe werkt het? Je verkoopt je huis (of alleen de grond) aan een partij die hierin gespecialiseerd is. Doorgaans kun je 60 tot 80% van de waarde van je woning benutten, maar daar moet je ook je hypotheek van aflossen. Jij betaalt vervolgens maandelijks een vooraf afgesproken vergoeding om te blijven wonen. Laat je ook goed informeren over de risico’s en nadelen van deze constructie.

Blijverslening voor woningaanpassingen

Wil je graag in je eigen woning blijven wonen, maar zijn daarvoor aanpassingen nodig om de woning levensloopbestendig te maken? Denk aan verlaagde of verwijderde drempels, een inloopdouche of een aangepaste keuken: met een blijverslening kun je deze aanpassingen financieren. Dit is een lening met een gunstige rente die de gemeente verstrekt. Of je in aanmerking komt voor een blijverslening, is afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Gratis magazine voor een heerlijk leven

Dit zijn slechts drie voorbeelden van de vele mogelijkheden die er zijn. Om te laten zien welke financiële kansen je mogelijk nog meer laat liggen, heeft Van Bruggen Adviesgroep een magazine samengesteld: Onbezorgd genieten. Hierin lees je niet alleen welke mogelijkheden er zijn, je krijgt ook meteen inspiratie voor wat je met dit geld zou kunnen doen

• Overwaarde vrijmaken om (extra) te genieten

• Verbouw je huis of tuin zonder spaargeld op te maken

• Alles wat je moet weten over elektrisch rijden

Lees het magazine gratis