De legende van de Terschellinger cranberry

Op een onstuimige nacht waarop de noordwester over het eiland blies, zo gaat de legende, voelde Pieter Sipkes Cupido zijn juttershart sneller kloppen. Bij paal 3 vond hij een houten vat. Dat betekende misschien wel een flinke borrel, want vaak was zo’n ton gevuld met wijn of rum. Maar tot zijn teleurstelling zag hij geen wijn, geen rum, maar harde zure bessen. Teleurgesteld leegde hij het vat in de duinpannen en ging hij naar huis. De stuifwind bedekte de bessen, en na enkele maanden groeiden er de eerste groene strengen in de duinvallei. Zo zette dit populaire kerstingrediënt voet aan wal in Nederland.

Van vroeg tot laat

Op Terschelling groeien drie soorten cranberry’s: de early black – de variant die het vroegst rijp is – de late howes en de mc stevens. Allemaal varianten van de vaccinium macrocarpon, een net iets andere soort dan die uit Amerika. De Terschellinger bes is kleiner en heeft een rondere vorm. Een lokaal besje voor een fantastisch kerstmenu.

Hoe bewaar je de gezonde kerstbes?

Cranberry’s zijn heel lang houdbaar. Als de schil nog gaaf is, kun je de bessen maanden bewaren. Vanwege het hoge percentage benzoëzuur is cranberrysap heel lang houdbaar, bovendien is dit stofje ook nog eens supergezond voor blaas en nieren.

De lekkerste kerstrecepten

cranberry punch met granaatappel
Proosten op een fijne kerst met familie en vrienden? Dat doe je met deze frisse Cranberrypunch met granaatappel
Cranberrypaté
Wat zet je op tafel voor een klassiek kerstdiner, of bij de kerstlunch? Je zit goed met deze cranberrypaté
Hertenstoof met cranberry
Verwarmend en met een vleugje kaneel. Niet alleen voor de kerst, maar ook op andere winterse avonden is hij lekker, de hertenstoof met pastinaak, cranberry en kaneel
cranberrycrumble
Om je vingers bij af te likken, deze appel-cranberrycrumble met room