Pindakaas duur

Dat pindakaas duur is zie je overal in de supermarkt. Zo is een pot van een kilo pindakaas met stukjes van een van de bekendste merken momenteel € 8,59. Zonder stukjes is niet veel goedkoper helaas, hier betaal je voor een pot van een kilo € 7,19. Komt dit alleen door de inflatie, of zit er nog iets anders achter? Wij zochten het voor je uit!

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Prijzige pinda’s

Nog ver voor de huidige inflatie steeg de prijs van pindakaas aanzienlijk, in 2016 gingen de prijzen al gemiddeld met zo’n 30% omhoog. Die prijsstijging kwam destijds vooral door mislukte oogsten in China en Argentinië, twee landen waar veel pinda’s worden verbouwd. Door de mislukte oogsten stegen de prijzen van pinda’s; en die heb je natuurlijk nodig om pindakaas te maken.

pinda's

Dure pindakaas

Ook in de afgelopen maanden is de prijs voor een pot pindakaas flink gestegen, gemiddeld met zo’n 10%. Pinda’s zijn de grote boosdoener, ook nu zijn deze flink duurder geworden. Gelukkig was er afgelopen jaar een goede oogst, anders was de prijs waarschijnlijk nog hoger geweest. De prijs van pinda’s wordt niet alleen door de oogst bepaald, ook de kosten voor het vervoer (veelal via zeevracht) spelen een grote rol. Daarnaast wordt er over het algemeen met dollars betaald voor pinda’s, dus hoe slechter de wisselkoers is ten opzichte van de euro, hoe hoger de prijs.

Hoge productiekosten

Als de pinda’s eenmaal in Nederland zijn aangekomen, worden ze eerst gebrand voor ze verdwijnen in je potje pindakaas. Dit gebeurt meestal op gas, en laat de gasprijs nu afgelopen jaar ontzettend gestegen zijn. Vervolgens worden de pinda’s vermalen en verwerkt tot pindakaas, wat ook weer veel energiekosten met zich meebrengt.

Nog een factor die bepalend is voor de prijs van een potje pindakaas: de prijzen voor de verpakkingen zijn flink opgelopen, soms zijn de prijzen zelfs verdubbeld. Dit komt bijvoorbeeld door een wereldwijd tekort aan glas. Niet alleen het glazen potje is duurder geworden, ook de prijzen voor plastic en karton zijn afgelopen jaar behoorlijk gestegen.

Zelf pindakaas maken

Zie je het niet zitten om zo’n dure pot pindakaas te kopen in de supermarkt? Dan kun je ook gemakkelijk zelf pindakaas maken. Misschien is het resultaat nog wel lekkerder zelfs! Met dit recept heb je de komende tijd heerlijk beleg voor op brood, maar je kunt je eigen creatie ook gebruiken voor een taart of koekjes.

> naar het recept: zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken

Lees ook: