Bestel hier Het Grote Kerstnummer van Foodies
Populairste kerstgerechten
Altijd al willen weten wat wij Nederlanders het liefste tijdens de feestdagen eten? Lees snel verder, want wij gingen op onderzoek uit! Dit zijn de populairste kerstgerechten, inclusief recepten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Garnalencocktail
Veel Nederlanders trappen het diner af met een van de populairste kerstgerechten: garnalencocktail. Het ziet er chic uit, het is vooraf te bereiden en bovendien heel makkelijk om te maken en letterlijk binnen een kwartiertje klaar, zoals deze spicy garnalencocktail. Need we say more?
> naar het recept: spicy garnalencocktail
Rundercarpaccio
Op nummer twee in het rijtje met populairste voorgerechten voor kerst staat rundercarpaccio. Ook hierbij speelt het gemak een rol. Als je het vlees al gesneden in dunne plakjes koopt, hoef je het alleen nog maar mooi over bordjes te verdelen en te garneren met saus, pijnboompitjes en wat blaadjes rucola. Maar helemaal zelf maken is eigenlijk heel makkelijk. Probeer het dit jaar met ons recept voor ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas.
> naar het recept: ossenhaascarpaccio met citroenmayonaise en geitenkaas
Gourmetten
Dat gourmetten al jaren een van de populairste kerstgerechten is weet waarschijnlijk iedereen. De cijfers liegen er dan ook niet om. Vier op de vijf Nederlanders gaan ook dit jaar gourmetten met kerst. Aan tafel in kleine pannetjes bakken lijkt inmiddels een typische Nederlandse traditie, toch komt gourmetten oorspronkelijk uit Azië. De naam is dan weer afgeleid van het Franse woord voor exclusieve hapjes: gourmandises. De populairste saus voor bij de gourmet is knoflooksaus en de helft van de mensen sluit het gourmetten af met pannenkoeken bakken. Wil je het gourmetten een stuk origineler maken? Bekijk onze zes heerlijke en originele gourmetrecepten. Kijk je al enorm uit naar het gourmetten of is het niet helemaal jouw ding? Met onze tips voor gourmetten maak je er hoe dan ook een onvergetelijke avond van met de hele familie.
Biefstuk
Veel mensen serveren bij het kerstdiner het populairste stuk vlees dat er is: de biefstuk. Het voordeel is dat de bereiding heel kort is, zeker vergeleken met klapstukken zoals rollade of gebraden kalkoen. Het nadeel is dat je biefstuk niet van tevoren kunt bakken en dat je de bereiding perfect moet timen. Je wilt namelijk dat iedereen precies op tijd een perfect gebakken biefstuk krijgt, krokant vanbuiten en heerlijk sappig en rosé vanbinnen. Lees onze stap-voor-stap uitleg hoe je altijd een perfect gebakken biefstuk bakt. Bij een perfect gebakken biefstuk hoort natuurlijk een lekkere saus. Wij hebben de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk voor je op een rijtje gezet.
> naar het recept: biefstukspiezen met uienchutney en geroosterde aardappels
Populairste kerstgerechten: rollade
Ook rollade is een enorm populaire kerstklassieker. Het is een perfect gerecht wanneer je een groot stuk vlees wilt serveren aan een groot gezelschap. Chic, feestelijk maar heel traditioneel. Je kunt een rollade kant-en-klaar kopen, maar een geoefende kok kan deze ook zelf maken. Zo kun je helemaal zelf bepalen wat voor vlees je neemt en hoe je de rollade vult. Hou je van een beetje uitdaging? Ga dan dit jaar bijvoorbeeld voor onze porchetta met venkelzaad en rozemarijn.
> naar het recept: porchetta met venkelzaad en rozemarijn
Beef Wellington
Beef Wellington is een onmiskenbare klassieker als het op kerstgerechten aankomt. Het vereist wel enige ervaring om dit gerecht perfect te bereiden. Het vlees moet sappig en nog een klein beetje rosé zijn en het deeg moet licht en knapperig zijn – niet verbrand maar zeker ook niet zompig. Een heel kunstje dus. Wil je het jezelf iets makkelijker maken, maak dan kip wellington– bladerdeegpakketjes gevuld met kipfilet, roomkaas en champignonmengsel. En wil je deze klassieker in een vegetarisch jasje steken, probeer dan ook eens deze beet wellington.
> naar het recept: beet wellington
Een echte kerstklassieker: gebraden kalkoen
Gebraden kalkoen mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met populairste kerstgerechten. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Nederlanders hebben dit gebruik overgenomen van de Amerikanen die met gebraden gevulde kalkoen jaarlijks Thanksgiving Day vieren. Kalkoen heeft hierdoor de status gekregen van een feestelijk gerecht dat we graag met kerst op tafel zetten wanneer de hele familie bij elkaar komt. Dit gerecht vergt wat voorbereiding en geduld, maar dan heb je wel een ultiem spektakelstuk waar je veel monden mee kunt voeden. Ga jij ook dit jaar dit traditionele kerstgerecht op tafel zetten? Met ons recept voor gevulde kerstkalkoen en duidelijke stap-voor-stap uitleg met foto’s lukt het iedereen.
> naar het recept: gevulde kerstkalkoen
Kip
Wil je je vingers niet branden aan een hele gebraden kalkoen? Veel mensen geven daarom een voorkeur aan een hele, geroosterde kip. Die is iets makkelijker te bereiden dan kalkoen en de bereidingstijd is korter. In tegenstelling tot kalkoen hoef je je geen zorgen te maken dat de kip niet op tijd ontdooid is, dat hij na urenlang braden nog rauw vanbinnen blijkt te zijn of juist helemaal uitgedroogd uit de oven komt. Onze favoriet is deze geroosterde kip op knapperig rozemarijnbrood. Heb je een slowcooker? Dan kun je het jezelf nog makkelijker maken met het recept voor easy kerstkip met look uit de slowcooker dat maar een halfuurtje voorbereiding nodig heeft.
> naar het recept: geroosterde kip op knapperig rozemarijnbrood
Populairste kerstgerechten: wild
Ook de smaak van wild is onlosmakelijk verbonden met kerst. Het voelt exclusief, want wild eten de meeste mensen maar heel zelden. De uitgesproken smaak van wild is echt bijzonder en verdient zeker zo’n feestelijke aangelegenheid als de kerstdagen. Hert is in Nederland het meest populaire wild, maar ook ree, haas, wilde eend of wildzwijn zetten veel mensen met kerst op het menu. Onze favoriet? Deze reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus.
> naar het recept: reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus
Stoofperen
De geur van stoofpeertjes in een siroop van wijn, kaneel, steranijs en kruidnagel is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met kerst. Wat er ook geserveerd gaat worden, voor het gros van Nederlanders staat één ding vast, er moeten hoe dan gestoofde peertjes bij. Deze in rosé gestoofde peren passen overal bij: serveer ze als bijgerecht bij stoofvlees of met notenbrood en Franse kaas als dessert.
> naar het recept: in rosé gestoofde peren
Tiramisu
Deze Italiaanse klassieker staal al jaren bovenaan op de lijst met de meest populaire kerstdesserts. De meeste mensen gaan dan het liefst voor de klassieke tiramisu, want dat is een echte allemansvriend. Is tiramisu ook in jouw familie het favoriete kerstdessert en wil je hem dit jaar net iets specialer maken? Probeer dan deze tiramisu in een glas.
> naar het recept: tiramisu in een glas