Advertentie
Surimi, witte staafjes uit het visschap die aan krab doen denken. Bij velen daarom ook bekend als krabsticks. Niet gemaakt van krabben uit de zee, maar van iets anders. Alleen waar maak je die namaakkrab van? Keuringsdienst van waarde van KRO-NCRV ging op zoek naar de vis die de krab nabootsen kan. En hoe kan het dat in een krabsalade vaak twintigmaal zoveel surimi zit als krab?
Iedere week recepten & weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Wat is surimi?
Om te kunnen achterhalen waarvan surimi is gemaakt, moeten we eerst uitleggen wat surimi is. De letterlijke betekenis van surimi is vermalen vis. Dit is een algemene Japanse term en beschrijft een bereidingsmethode en dus geen product op zich. De felroze sticks die wij in de supermarkt verkopen, kennen de meeste Japanners helemaal niet en scharen ze zeker niet onder de noemer surimi.
Wat zit er in surimi?
De letterlijke betekenis van surimi verklapt eigenlijk al dat de bekende surimisticks niet per se krab bevatten. Want surimi is een pasta van viseiwitten en bestaat meestal uit witvissen zoals koolvis en kabeljauw. In principe zouden deze sticks wel krab kunnen bevatten maar dat is bij de variant die bij ons in de supermarkt wordt verkocht haast nooit het geval. Deze imitatiekrab is slechts een van de vele verschillende vormen en smaken van surimi en wordt officieel als KaniKama aangeduid.
Krabsticks zonder krab
De bekende felroze sticks die ze bij ons in de sushi stoppen bevatten dus helemaal geen krab. Maar waarom worden ze dan zo genoemd? Dat is een marketingstunt. Echte krab is namelijk een stuk duurder dan witvis. Door de vermalen vis te verkopen als krab, kunnen de producenten er een stuk meer voor vragen. De truc is simpel: ze hoeven alleen maar witvis te vermalen en schaal en schelpdieraroma’s toe te voegen voor de kenmerkende krabsmaak. Vervolgens wordt het geheel opgerold en voorzien van rode kleurstof zodat het op krab zou gaan lijken. Werkt het trucje bij jou?
Foto’s: KRO-NCRV
Elke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Meer sushi? Bestel Foodies Japan
Lees ook: Sushi maken: de lekkerste ideeën voor de vulling
Onze tips
WIN: Exclusief aspergediner bij het Bio Proeflokaal van Smaakt
Bacon van bananenschil getest: is het recept een succes?
Appeltaartkaas: alles wat je moet weten over deze trend
Vers van de pers: het beste paasbrood en meer!
Musthaves in de keuken: van Japanse messen tot duurzame pannen
Zó maak je de perfecte smoothiebowl
Cadeautje! Je krijgt nu het kookboek ‘De Spaanse bijbel’ bij een jaarabonnement
Getest: 15x mozzarella uit de supermarkt
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.