Tradities met Pasen

Pasen is een feestdag vol tradities. Ook in Nederland moeten we er vaak aan geloven; (chocolade)eitjes zoeken en schilderen, versieringen met de paashaas, een paastak en een uitgebreide brunch. Maar waar komen deze gewoontes eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit. De meeste tradities rondom Pasen kennen hun oorsprong in een mengeling van het christelijke feest en de heidense voorjaarsfeesten die werden georganiseerd om de nieuwe oogst in te luiden.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Paaseieren zoeken

(Chocolade)eieren verstoppen door het hele huis en zoeken maar! Het is een van de bekendste tradities met Pasen. Maar wist je dat deze gewoonte eigenlijk niets met het christelijke feest te maken heeft? Het kent zijn oorsprong in het Germaanse voorjaarsfeest. Toen verstopten ze eieren, als symbool voor vruchtbaarheid, in de akkers zodat deze vruchtbaar zouden worden. Al gaat het er tegenwoordig net iets anders aan toe, het blijft een leuke traditie. Net als het eieren beschilderen. Maar waarom doen we dat eigenlijk? De reden is eigenlijk heel eenvoudig. Omdat het feest is, worden de eieren al eeuwenlang zo vrolijk mogelijk gemaakt. Eitje toch?

eieren: paaseieren

Boterlam

Op de paastafel niet te missen; een boterlam. Voor wie hier niet bekend mee is; dit is boter in de vorm van – juist ja – een lam. Het boterlam staat symbool voor een frisse start en werd oorspronkelijk gemaakt met de melk van de koeien die in de lente weer naar buiten mochten. Naar traditie maak je het boterlammetje zelf met behulp van een mal. Al kan je ze tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt kopen.

Paasstol

Paasstollen, luxe feeststollen, gevulde stollen; rondom Pasen liggen de supermarkten er vol mee. Maar waarom eten we nou eigenlijk zo’n feestelijke stol tijdens de paasdagen? Om de vastenperiode van de rooms-katholieken feestelijk af te sluiten. Een paasstol bestaat uit spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Die laatste – de sinaasappelsnippers – zijn kenmerkend voor een paasstol en ontbreken in een kerststol. Daarnaast versieren bakkers de stol vaak met amandelschaafsel of andere noten.

> lees meer over paasstollen

Wat is een paasstol?

Vliegende kerkklokken

Misschien is het je niet eens opgevallen maar vlak voor de paasdagen worden de kerkklokken niet geluid. In Nederland, België en Frankrijk blijven de klokken stil omdat het verhaal gaat dat de kerkklokken wegvliegen naar Rome. Met Pasen zelf komen ze weer terug en nemen ze gekleurde paaseitjes en paashazen mee. In Nederland en België vind dit gebruik plaats op Stille Zaterdag.

Paashaas

Wanneer je aan Pasen denkt, denk je al snel aan de paashaas. Maar wat heeft dit fluffy figuur nou eigenlijk met deze feestdag te maken? Ook de oorsprong van de paashaas is terug te vinden bij de heidense voorjaarsfeesten. Want volgens het oud-Germaanse gebruik neemt niet de kerkklok maar de paashaas de chocolade-eitjes voor de kinderen mee. Vroeger vertelden ze kinderen dat als ze zich goed zouden gedragen, de paashaas langs zou komen met een mand vol eitjes.

paasei tradities Pasen

Uitgebreid tafelen

Het paasfeest is onlosmakelijk verbonden met een tafel vol met lekkernijen. Vaak komen we met de familie gezellig samen voor het paasontbijt of juist de brunch. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Deze traditie kent zijn oorsprong in het christendom. Christenen gedenken tijdens Pasen Jezus die opstond uit de dood. Bij katholieken gaat deze herdenking traditioneel gezien samen met 40 dagen vasten tot aan Paaszaterdag. Het einde van de vastentijd vier je met een uitgebreide maaltijd en die traditie houden we in Nederland maar wat graag in ere. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Dit zijn de leukste recepten om te bakken met Pasen.

Chocoladecupcakes voor Pasen

Lees ook: 5x de beste eiergerechten voor Pasen