Tradities met oud & nieuw: Nederland

Oliebollen eten en champagne drinken, dat zijn voor ons tradities met oud & nieuw. Maar waar komt het gebruik om oliebollen te eten eigenlijk vandaan? Deze traditie stamt uit de middeleeuwen. De lekkernij werd toentertijd in de koude winters vaak gegeten omdat ze goed vullen. Daarnaast werden ze – in een tijd van schaarste – gemaakt van lang houdbare producten: meel, gist en gedroogde vruchten. Tijdens de jaarwisseling gingen families bij elkaar langs om elkaar het beste te wensen en dat deden ze door elkaar deze lekkernij te geven.

zelf oliebollen maken tradities oud nieuw

Spanje

Kijk niet gek op als je op oudjaarsdag een Spanjaard met een bakje druiven ziet lopen. In Spanje is het namelijk traditie om op klokslag 12 uur druiven te eten. Bij elke klokslag eet je er één. Als het je lukt om 12 druiven binnen 12 klokslagen op te eten dan heb je geluk in het aankomende jaar. Een beetje sjoemelen mag, in Spanje verkopen ze speciale kleine druiven voor de jaarwisseling, die eet je sneller op!

Tradities met oud & nieuw: Japan

Japan is het land van zeewier, sushi en natuurlijk noedels. Deze laatsten worden traditioneel vóór de jaarwisseling gegeten omdat Japanners geloven dat dit gebruik leidt tot een lang leven, veerkracht en geluk. De lange dunne noedels zouden symbool staan voor een lange levensduur. Het graan boekweit – waarvan noedels gemaakt worden – symboliseert veerkracht. Het geloof gaat dat hoe langer de noedels zijn, hoe langer je leeft. Het doorknippen van de noedels zou symbool staan voor een nieuw begin.

Toshikoshi soba

> naar het recept voor Toshikoshi soba

Tradities met oud & nieuw: Rusland

Al snappen wij het gebruik van proosten met champagne als geen ander, in Rusland doen ze het net effe anders. Russen schrijven een wens op een papiertje, verbranden dit vervolgens en gooien de restjes as in hun glas champagne die ze om 12 uur opdrinken. Zonde van je champagne? Niet als je er veel geluk door krijgt. Fingers crossed.

tradities oud nieuw

Tradities met oud & nieuw: Griekenland

Traditiegetrouw hangen de Grieken op oudjaarsavond uien boven hun deur. Bij elke Griek pronkt er een dikke ui of zelfs een heuse bos vol aan de voordeur. Uien symboliseren namelijk vruchtbaarheid en de Grieken wensen dit zichzelf en elkaar toe tijdens de jaarwisseling. De volgende ochtend maken ze hun kinderen wakker door met de ui op hun hoofd te tikken. Alles voor vruchtbaarheid en voorspoed zullen we maar zeggen.

Tradities met oud & nieuw: Hongarije

Hongaren eten met de jaarwisseling altijd een gerecht met peulvruchten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere linzensoep. Dit doen ze omdat ze geloven dat dit zorgt voor financiële voorspoed in het nieuwe jaar. Tijdens de jaarwisseling drinken ze net als wij een glas champagne. Dit doen ze alleen wel nadat ze om klokslag 12 uur het volkslied hebben gezongen om Hongarije voorspoed te wensen in het nieuwe jaar.

dierendag

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: