Česnečka – knoflooksoep

Ben je fan van knoflook? Dan zal Tsjechië een echte walhalla voor je zijn. Deze smaakmaker vind je namelijk in een flinke hoeveelheid in veel Tsjechische gerechten. Tot de uitschieters op dit gebied behoren česneková pomazánka (knoflook-kaasspread die niet mag ontbreken op een feestje) en česnečka – traditionele Tsjechische knoflooksoep. Omdat knoflook in het openbaar eten in Tsjechië geen faux pas is maar een doodnormale zaak, kun je deze knoflooksoep bij veel traditionele restaurants bestellen. En geloof me, deze soep bevat echt heel veel knoflook. Daarnaast bevat de soep knapperige croutons van zuurdesembrood, gesmolten kaas, blokjes ham en aardappels. Deze goedgevulde soep staat niet voor niets bekend als hét ultieme gerecht als je een kater hebt.

Smažený sýr – gefrituurde kaas

De Tsjechische keuken is heel erg vlees-georiënteerd. Als je als vegetariër in een traditioneel restaurant zit, merk je al snel dat het aanbod aan vegetarische gerechten nogal beperkt is. Maar één gerecht vind je bijna overal en is ontzettend populair – smažený sýr of – afgekort – smažák. Dat is niets anders dan een dikke plak jonge kaas die gepaneerd en vervolgens gefrituurd wordt. Klinkt als de hemel op aarde voor de kaasfanaten onder ons, of niet? Traditioneel eet je de gefrituurde kaas met friet en tatarská omáčka (tartaarsaus).

Svíčková na smetaně – gestoofd rundvlees met romige wortelsaus

Svíčková na smetaně is zonder twijfel een van de meest traditionele en populairste Tsjechische gerechten. Het bestaat uit supermalse gestoofde ossenhaas in een speciale saus gemaakt van wortel, peterseliewortel en room. Het gerecht wordt geserveerd met het traditionele Tsjechische bijgerecht: knoedels. Ook een schepje cranberrycompote en een dot opgeklopte, ongezoete slagroom mag niet ontbreken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Martin Škoda (@martin_skoda)

Grilované vepřové koleno – gegrilde varkenshak

Varkenshak oftewel varkenshiel is een stuk vlees dat in Nederland maar weinig bekend is. In Tsjechië is dit vleesdeel, dat gesneden wordt van de poot van het varken, daarentegen ontzettend populair. Het bestaat uit één groot stuk vlees met bot dat gemarineerd en vervolgens gegrild wordt. Omdat het een groot stuk is, bestel je dit meestal met een groep en wordt het geserveerd op een houten plank met verschillende bijgerechten zoals zuurdesembrood, versgeraspte mierikswortel, augurken en ingemaakte pepers. Dit is het ideale gerecht om in een goed gezelschap van te genieten als je in een traditionele Tsjechische kroeg zit. Een flinke pul Tsjechisch bier zoals Pilsner Urquell is het perfecte drankje om dit stevige gerecht mee weg te spoelen.

Bramborák – aardappelpannenkoek

De eenvoudigste gerechten zijn vaak de lekkerste gerechten, wordt vaak gezegd en ik kan dat beamen. Daarom is de bramborák oftewel de gefrituurde aardappelpannenkoek mijn persoonlijke favoriet uit dit rijtje met Tsjechische gerechten. Het bestaat enkel uit geraspte rauwe aardappel, gebonden met wat bloem en eieren en op smaak gebracht met majoraan, komijn en knoflook. Van het beslag bak je vervolgens in een laagje olie goudbruine pannenkoeken. Door de geraspte aardappel krijgen de pannenkoeken onweerstaanbaar knapperige randjes. Soms worden de aardappelpannenkoeken gevuld met vlees of geserveerd als bijgerecht bij verschillende gerechten, maar wat mij betreft smaken ze puur het allerlekkerst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Barbora (@barborabastlova)

Uzené maso – gerookt varkensvlees

Heb ik al gezegd dat de Tsjechen nogal van vlees houden? Ook het roken van vlees is in Tsjechië een oude traditie. Gerookt varkensvlees is daarom een onderdeel van veel verschillende gerechten – je eet het op een broodje, bij gestoofde zuurkool, in soepen en er bestaan ook knoedels gevuld met gerookt varkensvlees. Het is dan ook een aanrader voor vleesliefhebbers om in Tsjechië op zoek te gaan nar dit bijzondere vlees.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @lukeho_recepty

Nog meer Tsjechische gerechten:

Koláče – zoete broodjes

Ook zoet mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met Tsjechische gerechten. Een van mijn favorieten zijn koláče – ronde, zoete broodjes van gerezen deeg, met verschillende vullingen en vaak met een laagje kruimeldeeg. De vulling bestaat meestal uit kwark, maanzaad, povidla (een soort ingekookte, stroperige pruimenjam) of gemalen walnoten. Deze zoete broodjes kun je vaak bij de supermarkt of bakker kopen, maar het lekkerst zijn ze huisgemaakt. Als je het geluk hebt om uitgenodigd te worden op een Tsjechische bruiloft, dan zul je daar hele lekkere koláče kunnen proeven. Zoete broodjes van hele goede kwaliteit zijn namelijk onmisbaar op een huwelijksfeest.

Ovocné knedlíky – fruitknoedels

Vooral in de zomer vind je dit gerecht op het menu van menig Tsjechisch restaurant – ovocné knedlíky. Het zijn ronde knoedels ter grootte van een golfbal gevuld met lokaal seizoensfruit zoals pruimen, aardbeien, abrikozen en bosbessen. Je eet de knoedels als een warm hoofdgerecht want ze zijn behoorlijk vullend. Vlak voor het serveren bestrooi je ze nog met poedersuiker, maanzaad of geraspte ontbijtkoek en schenk je er wat gesmolten boter overheen. Hemels!

Guláš – rundergoulash

Goulash komt oorspronkelijk uit Hongarije maar in Tsjechië beschouwen ze dit gerecht inmiddels als een onderdeel van de Tsjechische keuken, zo populair is het daar! In ieder café kun je wel een bord met een heerlijke goulash bestellen. Goulash is trouwens geen soep zoals Nederlanders vaak denken, maar een stevig stoofgerecht van rundvlees, met een pittige saus van gekaramelliseerde uien en flink wat paprikapoeder. Je eet hem in Tsjechië meestal met knoedels en soms met zuurdesembrood.

Lees ook: