Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wijnmaker Massimo Di Lenardo

Wijnmaker Massimo Di Lenardo: “De juiste combinatie maakt het recept én de wijn lekkerder”

In samenwerking met Les Généreux
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

De beste wijn-spijscombinaties thuis? Wijnmaker Massimo di Lenardo vertelt je niet alleen alles over zijn favoriete wijnen, hij combineert ze ook nog eens met drie heerlijke recepten. Lees snel verder en haal de lekkerste wijnen zelf in huis!

Friulaans genieten met Di Lenardo

Wijnmaker Massimo Di Lenardo en zijn zoon Vittorio verwelkomen je met open armen in hun geliefde Italiaanse streek Friuli. Proef met hun tips hoe de juiste smaakcombinatie de wijn én de recepten nog lekkerder maakt, want dat doen ze. Wat dacht je bijvoorbeeld van gegrilde tarbot met een romige Chardonnay, of gegratineerde ribeye met een krachtige rode wijn?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wijntips en recepten van Massimo di Lenardo

Volgens Massimo maakt de juiste smaakcombinatie het recept én de wijn lekkerder. Uiteraard hebben wij daar wel oren naar. Samen met Massimo maakten we drie heerlijke recepten. Hij vertelt graag welke wijn je daar het beste bij schenkt.

Wil je deze wijnen zelf in huis halen? Dat snappen we helemaal. Massimo stelde speciaal voor Foodies een wijnpakket samen, dat je nu gemakkelijk online bestelt.

Wijnpakket Di Lenardo

€ 72,50
Wijnpakket Di Lenardo

Gegrilde tarbot met botersaus, peterselie en amandelen

Massimo: “Onze Father’s Eyes is beroemd om z’n gulle, romige, houtgerijpte karakter. Het is echt een luxe, krachtige stijl Chardonnay, die bijzonder goed past bij rijke gerechten met intense smaken. Dit goddelijke tarbotgerecht en onze Father’s Eyes zijn voor elkaar gemaakt. De licht rokerige toon van het eiken sluit namelijk perfect aan bij de grillsmaak van de vis. Het romige karakter van de wijn gaat fraai samen met de botersaus. Tot slot komen de nootachtige tonen van de amandelen terug in de gerijptheid van de Chardonnay. Een prachtvoorbeeld van een gerecht en een wijn die het beste in elkaar naar boven halen.”

> naar het recept voor gegrilde tarbot met botersaus, peterselie en amandelen

De Lenardo: gegrilde tarbot met botersaus, peterselie en amandelen

Ribeye gegratineerd met gorgonzola en gesmoorde uien

Massimo: “Onze Ronco Nolè is een krachtige, houtgerijpte rode wijn van Merlot, Cabernet Sauvignon en de lokale Friulidruif Refosco. Met z’n rijpe rode fruit en zachte, maar stevige structuur past-ie perfect bij een stevig vleesgerecht, of bij milde blauwe kazen. De sublieme verwennerij bij de Ronco Nolè is als je het ons vraagt een combinatie van de twee. Het vet en het zout van de ribeye en de gorgonzola halen het fruitige aspect van de wijn nog meer op en maken de structuur nóg wat fluweliger. Echt een wijnspijscombinatie waar je ons ’s nachts voor wakker mag maken.”

> naar het recept voor ribeye gegratineerd met gorgonzola en gesmoorde uien

Ribeye gegratineerd met gorgonzola en gesmoorde uien

Pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

Massimo: “Pinot Grigio mag van origine dan een Franse druif zijn, hij groeit al sinds de 19e eeuw in Friuli en voelt zich hier meer dan thuis. Onze Pinot Grigio is al jarenlang een enorme publiekslieveling. Hij is mild en fris, met pure fruitexpressie en een volle smaak. Daardoor is-ie heerlijk om mee te borrelen, maar ook fantastisch bij een veelheid aan gerechten. Bijvoorbeeld bij deze heerlijke mini-pizza’s belegd met zoete aardappel, provolone en basilicum. De mildheid van de wijn sluit mooi aan bij de zachte smaken van de zoete aardappel en de kaas, de frisheid matcht goed met het frisse accent van het basilicum.”

> naar het recept voor pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

Di Lenardo: pizzette met zoete aardappel, provolone en basilicum

Wijnmaker Massimo

Wijngoed Di Lenardo is een echt Italiaans familiebedrijf, met een lange historie in de regio. Massimo, ook wel Max voor intimi, leidt het wijngoed sinds eind jaren negentig. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de onmiskenbare, verleidelijke Di Lenardo-stijl. De wijnen, van lokale én internationale druivenrassen, zijn modern en tegelijkertijd ook uitgesproken. Met bijvoorbeeld uitbundig fruit en de kenmerkende Italiaanse frisheid. Sinds enkele jaren wordt Max bijgestaan door zijn zoon Vittorio, die ook een steeds grotere rol in het bedrijf speelt. Samen staan de twee garant voor fraaie wijnen uit Friuli, die stuk voor stuk een statement maken.

Di Lenardo Vineyards

Wijngoed Di Lenardo bevindt zich in Ontagnano, in het hart van Friuli. Deze Italiaanse wijnstreek ligt in het noordoosten van Italië. Het gebied profiteert van relatief koele omstandigheden dankzij de nabijheid van bijvoorbeeld de Dolomieten en de Adriatische Zee. Hierdoor is Friuli met name bekend om fraaie witte wijnen, maar er worden ook mooie rode en zoete wijnen gemaakt. Bij Di Lenardo zijn ze van alle markten thuis: wit, rood en zoet, van lokale maar ook internationale druiven.

Alle druiven worden met de hand geoogst en verwerkt in de moderne wijnkelder. Vader en zoon focussen zich op optimaal rijpe druiven met behoud van frisse zuren. Zo kunnen ze intens fruitrijke, maar toch levendig frisse wijnen maken die feitelijk geen make-up meer nodig hebben. Dat Massimo ooit adverteerde met “I’m not perfect, but it scares me how close to it I am” wordt gerechtvaardigd door zijn verrukkelijke creaties: Friulaanse charme ten top!

Wijngoed Di Lenardo

Wijnpakket Di Lenardo

€ 72,50
Wijnpakket Di Lenardo
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!