Boter

Dit is waarschijnlijk niet het eerste product dat we in je vriezer aantreffen, maar wist je dat je boter prima in kunt vriezen om hem langer te bewaren? Sterker nog, in de zuivelindustrie wordt dit vaak gedaan om te voorkomen dat de boter ranzig wordt, dus de kans is groot dat het kuipje boter in je koelkast eerder bevroren is geweest. Dat is trouwens niets om je zorgen over te maken. Omdat de eigenschappen van boter niet veranderen door het invriezen, mogen de fabrikanten dat doen zonder dit op de verpakkingen te vermelden. Grasboter is bijvoorbeeld niets anders dan boter van koeien die in de lente buiten grazen. Deze wordt na de productie ingevroren en is hierdoor jaarrond beschikbaar. Maak je regelmatig bijvoorbeeld boterkoek? Dan kun je prima je eigen voorraadje in de vriezer aanleggen.

Kruiden

Haal je regelmatig flinke bossen verse kruiden van de markt of de groenteboer? Het is soms lastig om alle kruiden op te maken voordat ze slap worden en definitief verwelken. Belandt een deel van je kruiden regelmatig in plaats van in de pan in de groene kliko? Dat kun je voorkomen door een deel van de kruiden in te vriezen. Was de kruiden eerst en dep ze goed droog. Pluk de blaadjes van de takjes, hak ze en bewaar ze luchtdicht in doosjes, potjes of diepvrieszakjes in je vriezer. Handig voor allerlei recepten die om een kleine hoeveelheid kruiden vragen!

Chilipepers

Ook pepers zijn handig om altijd achter de hand te hebben. Bij de Turkse supermarkt of de toko kun je vaak voordelig grote aantallen pepers kopen, maar op kamertemperatuur zijn ze niet langer dan een week houdbaar. Je kunt de pepers verwerken tot een zelfgemaakte sambal, maar je kunt ze ook prima invriezen. Hiervoor hoef je ze alleen maar in hun geheel in een diepvrieszak te stoppen en in de diepvries te leggen. Haal het nodige aantal pepers een half uurtje voor gebruik uit de vriezer.

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Citroenen

Ook citroen kun je in z’n geheel invriezen. Als je geraspte citroenschil nodig hebt, kun je hem van de bevroren vrucht makkelijk af raspen. Heb je het sap nodig, zal je de citroen eerst enkele uurtjes moeten laten ontdooien. Je kunt ook de geraspte schil en het sap apart invriezen. Doe de schil in een ziplockzakje en het sap in een ijsblokjesvorm en bewaar op die manier tot 8 maanden in de vriezer.

Kaas

Halfharde en harde kazen zoals Goudse kaas of cheddar kun je prima invriezen. De structuur kan hierdoor wel iets veranderen, waardoor deze bewaarmethode vooral geschikt is voor kaas die je gebruikt in warme bereidingen. Het makkelijkst is om geraspte kaas in te vriezen en te gebruiken op pizza’s of om brood en ovenschotels mee te gratineren. Heb je een zakje geraspte kaas uit de winkel? Deze kun je ongeopend in zijn originele verpakking in de vriezer leggen. Als je de kaas zelf raspt, meng er 1 tl maizena doorheen en leg hem in een ziplockzakje in de vriezer.

Noten

Omdat noten een hoog gehalte aan vet bevatten, hebben ze de neiging om te bederven en ranzig te worden. Je kunt alle soorten noten, zowel gepeld als ongepeld, pinda’s en zelfs notenmeel zoals amandelmeel invriezen. Stop ze simpelweg in een afsluitbare plastic zak in de vriezer.

Eieren

Zelfs eieren kun je prima invriezen als je weet hoe dat moet. Helaas kun je ze niet zomaar in de schaal invriezen, maar moet je eerst een paar stappen doorlopen. Ten eerste moet je de eieren breken en een beetje klutsen, zodat het eigeel en eiwit gemengd zijn. Je kunt de eieren bijvoorbeeld in een muffinbakblik breken (1 ei per holte) en losroeren met een vork. Zet het bakblik ten minste 2 uur in de vriezer zodat de eieren hard worden. Nu kun je de eieren makkelijk uit het bakblik halen en in een diepvrieszak in de vriezer bewaren tot het moment dat je ze nodig hebt.

Koffie

Geroosterde koffiebonen verliezen snel hun lekkere aroma. Als je een grote hoeveelheid hebt die je niet snel op kunt maken, kun je overwegen om je koffiebonen in te vriezen. Leg nooit zomaar een aangebroken verpakking in de vriezer, maar vries ze altijd in luchtdicht verpakt in een goed sluitende doos. Nog belangrijker: laat de bonen eerst ontdooien en op kamertemperatuur komen voor je ze uit de doos haalt. Anders gaan de bonen condenseren wat de kwaliteit en smaak niet ten goede komt.

Bananen

Heb je veel rijpe bananen in huis maar geen tijd om bananenbrood te maken? Dan hebben we goed nieuws voor jou: rijpe exemplaren met wat bruine vlekjes zijn het meest geschikt om ingevroren te worden. Pel de bananen, snijd ze eventueel in stukken en vries ze in verpakt in een ziplockzak of een bewaardoos. Ideaal voor in je gezonde ontbijtsmoothies zoals de bosbessen-smoothiebowl met granola!

Avocado

Op dezelfde manier zoals bananen kun je ook het vruchtvlees van rijpe avocado’s invriezen. Handig als je een heel netje hebt gekocht en alle avocado’s, ja hoor, precies tegelijk rijp zijn. Schep het vruchtvlees zonder schil en pit in een plastic zak of een doos en bewaar simpelweg in de vriezer. Het invriezen kan enigszins de structuur en het uiterlijk aantasten, waardoor je beter verse exemplaren voor je avocadotoast kunt gebruiken. Avocado’s uit de vriezer kun je echter prima gebruiken in gezonde groene smoothies of een guacamole.

 

Lees ook: Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen