Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
invriezen

Wow! Deze 10 verrassende etenswaren kan je invriezen

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Wij delen de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Verrassende etenswaren invriezen

Dat je sperziebonen, frambozen en brood in kunt vriezen wist je waarschijnlijk al wel. Maar er zijn een heleboel verrassende etenswaren die je ook kunt invriezen, waar je het waarschijnlijk niet van weet. Handig, want zo kun je ze veel langer bewaren én heb je ze altijd bij de hand. Welke ingrediënten het zijn? We hebben ze natuurlijk voor je op een rijtje gezet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Boter

Dit is waarschijnlijk niet het eerste product dat we in je vriezer aantreffen, maar wist je dat je boter prima in kunt vriezen om hem langer te bewaren? Sterker nog, in de zuivelindustrie wordt dit vaak gedaan om te voorkomen dat de boter ranzig wordt, dus de kans is groot dat het kuipje boter in je koelkast eerder bevroren is geweest. Dat is trouwens niets om je zorgen over te maken. Omdat de eigenschappen van boter niet veranderen door het invriezen, mogen de fabrikanten dat doen zonder dit op de verpakkingen te vermelden. Grasboter is bijvoorbeeld niets anders dan boter van koeien die in de lente buiten grazen. Deze wordt na de productie ingevroren en is hierdoor jaarrond beschikbaar. Maak je regelmatig bijvoorbeeld boterkoek? Dan kun je prima je eigen voorraadje in de vriezer aanleggen.

etenswaren invriezen: boter

Kruiden

Haal je regelmatig flinke bossen verse kruiden van de markt of de groenteboer? Het is soms lastig om alle kruiden op te maken voordat ze slap worden en definitief verwelken. Belandt een deel van je kruiden regelmatig in plaats van in de pan in de groene kliko? Dat kun je voorkomen door een deel van de kruiden in te vriezen. De perfecte etenswaren om in te vriezen. Was de kruiden eerst en dep ze goed droog met keukenpapier. Pluk de blaadjes van de takjes, hak ze en bewaar ze luchtdicht in doosjes, potjes of diepvrieszakjes in je vriezer. Handig voor allerlei recepten die om een kleine hoeveelheid kruiden vragen!

Chilipepers

Ook pepers zijn handig om altijd achter de hand te hebben. Bij de Turkse supermarkt of de toko kun je vaak voordelig grote aantallen pepers kopen, maar op kamertemperatuur zijn ze niet langer dan een week houdbaar. Je kunt de pepers verwerken tot een zelfgemaakte sambal, maar je kunt ze ook prima invriezen. Hiervoor hoef je ze alleen maar in hun geheel in een diepvrieszak te stoppen en in de diepvries te leggen. Haal het nodige aantal pepers een half uurtje voor gebruik uit de vriezer.

sambal: etenwaren invriezen

Citroenen

Ook citroen is een van de etenswaren die je in z’n geheel kan invriezen. Als je geraspte citroenschil nodig hebt, kun je hem van de bevroren vrucht makkelijk af raspen. Heb je het sap nodig, zal je de citroen eerst enkele uurtjes moeten laten ontdooien. Je kunt ook de geraspte schil en het sap apart invriezen. Doe de schil in een ziplockzakje en het sap in een ijsblokjesvorm en bewaar op die manier tot acht maanden in de vriezer.

Kaas

Halfharde en harde kazen zoals Goudse kaas of cheddar kun je prima invriezen. De structuur kan hierdoor wel iets veranderen, waardoor deze bewaarmethode vooral geschikt is voor kaas die je gebruikt in warme bereidingen. Het makkelijkst is om geraspte kaas in te vriezen en te gebruiken op pizza’s of om brood en ovenschotels mee te gratineren. Heb je een zakje geraspte kaas uit de winkel? Deze kun je ongeopend in zijn originele verpakking in de vriezer leggen. Als je de kaas zelf raspt, meng er 1 tl maizena doorheen en leg hem in een ziplockzakje in de vriezer.

Noten

Omdat noten een hoog gehalte aan vet bevatten, hebben ze de neiging om te bederven en ranzig te worden. Je kunt alle soorten noten, zowel gepeld als ongepeld, pinda’s en zelfs notenmeel zoals amandelmeel invriezen. Stop ze simpelweg in een afsluitbare plastic zak in de vriezer en je kan deze etenswaren invriezen.

walnoten

Eieren

Zelfs eieren kun je prima invriezen als je weet hoe dat moet. Helaas kun je ze niet zomaar in de schaal invriezen, maar moet je eerst een paar stappen doorlopen. Ten eerste moet je de eieren breken en een beetje klutsen, zodat het eigeel en eiwit gemengd zijn. Je kunt de eieren bijvoorbeeld in een muffinbakblik breken (1 ei per holte) en losroeren met een vork. Zet het bakblik ten minste 2 uur in de vriezer zodat de eieren hard worden. Nu kun je de eieren makkelijk uit het bakblik halen en in een diepvrieszak in de vriezer bewaren tot het moment dat je ze nodig hebt.

Koffie

Geroosterde koffiebonen verliezen snel hun lekkere aroma. Als je een grote hoeveelheid hebt die je niet snel op kunt maken, kun je overwegen om je koffiebonen in te vriezen. Leg nooit zomaar een aangebroken verpakking in de vriezer, maar vries ze altijd in luchtdicht verpakt in een goed sluitende doos. Nog belangrijker: laat de bonen eerst ontdooien en op kamertemperatuur komen voor je ze uit de doos haalt. Anders gaan de bonen condenseren wat de kwaliteit en smaak niet ten goede komt.

Bananen

Heb je veel rijpe bananen in huis maar geen tijd om bananenbrood te maken? Dan hebben we goed nieuws voor jou: rijpe exemplaren met wat bruine vlekjes zijn het meest geschikt om ingevroren te worden. Pel de bananen, snijd ze eventueel in stukken en vries ze in verpakt in een ziplockzak of een bewaardoos. Ideaal voor in je gezonde smoothies zoals deze bosbessen-smoothiebowl met granola!

Avocado

Op dezelfde manier zoals bananen kun je ook het vruchtvlees van rijpe avocado’s invriezen. Handig als je een heel netje hebt gekocht en alle avocado’s, ja hoor, precies tegelijk rijp zijn. Schep het vruchtvlees zonder schil en pit in een plastic zak of een doos en bewaar simpelweg in de vriezer. Het invriezen kan enigszins de structuur en het uiterlijk aantasten, waardoor je beter verse exemplaren voor je avocadotoast kunt gebruiken. Avocado’s uit de vriezer kun je echter prima gebruiken in gezonde groene smoothies of een guacamole.

guacamole etenswaren invriezen

Lees ook: Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!