Hoe geweldig je het ook vindt om in de keuken te staan, af en toe is het toch fijn om buiten de deur te eten. Het eten, de sfeer, de muziek, het servies – alles is anders en net een stukje specialer dan thuis. Nu je favoriete restaurant dicht is, moet je het gevoel missen. Uiteraard kun je nog steeds bestellen, maar als je het eten uit het plastic bakje op de bank eet, is het toch anders dan aan het mooie tafeltje bij je favoriete zaak. Wil je de sleur doorbreken en voor een avondje een restaurant spelen in je eigen huis? Foodies geeft je de beste tips hoe je een restaurantwaardig diner gewoon bij jou thuis verzorgt.

Drankjes

Zorg voor passende drankjes en serveer ze in stijl. Schenk rode wijn uit een mooie decanteerfles en zet een fles witte wijn of bubbels in een koelemmer met ijsblokjes. Zet water met limoen en verse kruiden in een elegante schenkkan ernaast en zet vast alle glazen mooi naast de borden. Aftrappen met een (virgin) cocktail met alles erop en eraan is altijd een goed idee om vast in de feeststemming te komen!

Het eten

Het menu

Alles eromheen kan nog zo perfect zijn, een bijzondere restaurantervaring valt of staat toch met het eten dat op je bord ligt. Denk daarom van tevoren goed na over het menu. Het moet lekker zijn, er mooi uitzien en specialer zijn dan normaal, maar experimenteer liever niet te veel met ingrediënten en gerechten die voor jou totaal onbekend zijn. Voor het eerst aan tafel flamberen is dus misschien niet zo’n goed idee. Blader door je favoriete foodmagazine, struin het internet af, haal je kookboeken uit de kast en kies voor mooie gerechten met verrassende ingrediënten en smaken die bij elkaar passen en die je als thuiskok in je keuken en met je apparatuur aankan. Durf je een uitgebreid menu toch niet aan? Dan kun je onder het motto #supportyourlocals (een deel van) je menu door je favoriete restaurant laten bezorgen.

Meerdere gangen

Normaal heb je misschien genoeg aan een flink bord pasta, maar in je thuisrestaurantje ga je op z’n minst voor een driegangenmenu. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en serveer liever meerdere kleine gerechtjes vol bijzondere ingrediënten. Door meerdere gangen te serveren wordt je diner een heus avondvullend programma, en dat is precies wat je wil!

Voorbereiding

Tref zoveel mogelijk voorbereidingen van tevoren, zodat je tijdens het diner niet of nauwelijks van tafel hoeft. Bereid ook het liefst 1 of 2 gangen een dag van tevoren, zodat je op de dag zelf niet gestrest en doodop aan tafel plaatsneemt. Deze paddenstoelensoep met gepickelde paddenstoelen kun je prima de avond van tevoren maken en dan alleen nog verwarmen. En ook deze chocolademousse of de panna cotta met frambozencoulis haal je op het moment suprême gewoon uit de koelkast.

Borden

Ieder goed restaurant verwarmt de borden voor, dus voor een heuse restaurantervaring kun je dit het beste een keertje ook doen. Verwarm de oven voor op 80°C en zet de borden in de oven tot het moment dat je ze nodig hebt. Een mooie bijkomstigheid is dat je een doek nodig hebt tijdens het opdienen, omdat de borden heet zijn. Wel zo stijlvol! Maak de borden zo mooi op als je maar kan. Schep de borden niet propvol, veeg spetters saus weg met een stukje keukenpapier en garneer de gerechten met verse kruiden en specerijen.

Tafel

Je kunt nog zo uitpakken in de keuken, aan een eettafel waar nog je werklaptop en paperassen op liggen, krijg je toch geen restaurantgevoel. Dus weg met alles wat in jouw ‘restaurant’ niet thuishoort. Dek de tafel vervolgens feestelijk af. Denk aan een tafelkleed of tafelloper, mooi servies, kaarsen, een vaasje met bloemen, het bestek gerangschikt zoals het hoort, inclusief kleine lepeltjes en vorkjes, gepoleerd glaswerk en keurig gevouwen servetten. Vanavond ook geen kurken onderzetters en pannen op tafel, maar alleen mooi opgemaakte borden en elegante serveerschalen. Alleen al het plaatsnemen aan zo’n mooi gedekte tafel zorgt voor een instant feestelijke stemming!

Sfeer

Voorpret

Om het diner echt speciaal te maken, kun je hem het beste van tevoren plannen en een exact tijdstip afspreken, ook al tafel je met je huisgenoten. Zo voorkom je wachten en kun je er echt naartoe leven. Zet de dinerafspraak in je agenda, zoals je zou doen bij een etentje buitenshuis. Om de voorpret nog groter te maken, kun je het menu uitprinten op een mooie kaart en van tevoren geven aan je tafelgenoten. Houd je het liever spannend? Geef alleen subtiele hints en laat je tafelgenoten raden wat er die avond geserveerd gaat worden!

Telefoons uit

Staat jouw telefoon normaal gesproken niet op stil tijdens het eten en loop je zelfs weleens van tafel om even snel een appje te lezen? We’re not judging, maar zorg er in ieder geval tijdens je restaurant-aan-huis-avond voor dat de telefoons op stil en het liefst onzichtbaar en buiten handbereik verstopt zitten om alle afleiding en ruis uit te schakelen. Het is niet alleen het lekkere eten, de ambiance en de attente bediening wat een bezoek aan een restaurant zo speciaal maakt, maar ook de ongestoorde sfeer met echte aandacht voor elkaar.

Uitgedost

We snappen dat je afgelopen maanden zowat leeft in je joggingbroek, maar maak voor deze avond een uitzondering. Trek wat moois aan, want feestelijke kledij aantrekken is de makkelijkste manier om ook daadwerkelijk in een feestelijke stemming te geraken. Bovendien: in een strak maatpak of je allermooiste jurk die een fortuin kostte op donderdagavond aan je eigen keukentafel zitten, hoe cool is dat? We snappen dat je dit niet elke dag gaat doen, maar dat is juist de bedoeling; om je echt anders te voelen dan normaal moet je ook andere dingen doen.

Muziek

Kies van tevoren een mooie muziek voor op de achtergrond. Het liefst geen muziek van je playlist op Spotify, maar eerder iets wat je in een luxe restaurant zou verwachten. Het gaat om de sfeer, dus een keertje naar klassieke jazz of de pianoconcerten van Chopin luisteren zorgt voor een speciaal tintje. Kies vooral voor de muziek waar je zelf het meeste van geniet, het is jouw feestje! En kun je jezelf niet meer bedwingen? Geen punt, dansen in de woonkamer is uiteraard toegestaan…

Liever niet zelf koken? Zo support je de horeca tijdens de lockdown