Heb jij gisteren de uitzending van KRO-NCRV’s Pointer gezien? In het programma kwam naar voren dat in acht op de tien gemeenten het aantal ongezonde verkooppunten de afgelopen jaren groeide. Door alle landelijke horeca- en winkelgegevens voor 2011 en 2021 te analyseren, ontdekten ze dat het aantal locaties voor fastfood met 20 procent is gestegen in de afgelopen tien jaar.

Daarnaast is het aantal bakkers, groenteboeren en viswinkels met 15 procent gedaald. Dit komt doordat er in die periode landelijk bijna 1200 verswinkels verdwenen en 1000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als je de term ‘ongezond voedsel’ breder toepast, groeide het aantal verkooppunten van ongezond voedsel zelfs met 30 procent. Hierbij zijn bijvoorbeeld ijssalons, pizza-afhaaltenten, dönerzaken en donutshops meegerekend.

Donuts met yoghurtglazuur groei ongezond eten

Groei ongezond eten

Vooral in de grote steden is het aanbod van fastfood gegroeid. In Amsterdam steeg bijvoorbeeld het aanbod met 45,2 procent, in Rotterdam met 43,3 procent, in Den Haag met 31,6 procent en in Utrecht met 30,8 procent. In sommige gemeenten, zoals Almere, verdubbelde het aanbod zelfs. Wil je zien hoeveel ongezonde verkooppunten jouw buurt erbij kreeg? Op de website van Pointer kan je zien hoe jouw eetomgeving de afgelopen jaren is veranderd.

Vette hap

Volgens gedragswetenschapper Eva van den Broek is er een aangetoond verband tussen hoe vaak je fastfood ziet en hoeveel je ervan koopt. Niet gek dus dat jij de laatste jaren misschien net wat vaker een lekker vette hap hebt besteld. Daar is niks mis mee, maar het is natuurlijk gezonder (en lekkerder) om zelf te koken met verse ingrediënten. Wij helpen je een handje en maakten een lijstje met 8 gezonde ingrediënten die je altijd in je koelkast zou moeten hebben. Zo maak je gemakkelijk zelf gezonde maaltijden en neig je misschien net iets minder snel naar ongezond eten. Van fastfood naar homemade food!

zoeteaardappelpuree

Wil jij meer over dit onderzoek weten? Kijk dan de aflevering van Pointer hier terug.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.