Bloemen zien er vaak prachtig uit als garnituur. Wat sommige mensen niet weten is dat veel bloemen eetbaar zijn. Koken met eetbare bloemen is in! foodies geeft een overzicht van de meest in de keuken gebruikte bloemen. Want zeg nou zelf, bloemen maken het geheel ontzettend aantrekkelijk en kunnen een hele andere smaakdimensie geven aan je gerecht.

Veel gebruikte bloemsoorten

Bean blossom zijn paarse bloemetjes met een zoete bonensmaak en een krokante bite. Deze bloemen zijn goed te combineren met zomerse gerechten zoals schelpdieren, vis, kalfsvlees en gevogelte, zomerse groenten en vegetarische gerechten of in combinatie met desserts en chocolade.
Johnny Jump-Ups, ook bekend als miniatuur viooltjes, hebben een milde wintergroene smaak. Deze bloemen smaken erg goed bij fruitsalades en fruitsoorten zoals ananas, sinaasappel en mandarijn. Ook komen de bloemetjes tot hun recht bij een gerookt zalmgerecht, aardappels en eieren.
Oost-Indische kers heeft een heerlijk peperachtig aroma, vergelijkbaar met waterkers. De bloemen zijn oranjegeel tot oranjerood en zorgen voor kleur in groene salades. De bloemen werken ook goed in soepen, tartaarsaus en overal waar ook mierikswortel goed bij smaakt. De zaden kan je gebruiken als vervangers van kappertjes.
Orchideeën zijn geweldig om een tropische dimensie te geven aan je gerecht. Deze mooie bloem heeft een neutrale smaak en is ideaal om toe te voegen in salades. Orchideeën zijn erg smakelijk wanneer ze onder worden gedompeld in gesmolten chocolade.
Bernagie, ofwel komkommerkruid, smaakt zoals de naam al doet vermoeden naar komkommer. De bloemblaadjes hebben een intens donkerblauwe kleur en doen het goed als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als spinazie of sla gegeten.
Viooltjes, rozen en lavendel lenen een zoete smaak aan salades of desserts.
Heldergele calendulas zijn een goed alternatief voor dure saffraan, hoewel minder spannend.

Giftige bloemsoorten

Niet alle bloemen zijn eetbaar, veel bloemen zijn zelfs giftig. Gebruik bijvoorbeeld geen narcissen, boterbloemetjes of klaprozen in de keuken. Een overzicht van giftige planten en bloemen:
Allamanda, Anemoon, Anthurium, Asclepias, Azalea, Christusdoorn, Clerodendrum, Clivia, Croton, Dieffenbachia, Gatenplant, Gloriosa, Herfststijloos, Hoya, Hyacint, Iris/Lis, Kamerbrem, Boterbloem, Kerstroos, Kerstster, Poinsettia, Klimop, Papaver, Kegelsleutelbloem, Lathyrus , Lelietjes-van-dalen, Narcis, Gebroken Hart, Helleborus, Hyacint, Goudenregen, Klaproos.
kokenmetbloemen
Meer inspiratie opdoen? Bekijk eens de inspirerende pagina wat eten we vandaag!