Wat is koolzaad(olie)?

Koolzaadolie is voor keukengebruik nog relatief nieuw. Hoewel je de olie misschien nog niet eerder gebruikt hebt, ken je de plantjes vast en zeker wel. Duitsland staat vol met de gele bloemetjes en ook in Groningen worden ze geteeld. De raapzaadplant (die erg op koolzaad lijkt) kom je in de lente bovendien heel vaak in het wild, langs de snelweg tegen. Vroeger werden koolzaadolie en raapzaadolie vooral als lampolie gebruikt, maar nieuwe – en speciaal ontwikkelde – rassen zijn ook geschikt voor gebruik bij het koken. Raapzaad dat in het wild groeit, is niet geschikt voor consumptie. Koolzaadolie heeft van alle plantaardige oliën de laagste hoeveelheid verzadigde vetzuren, een hoog gehalte aan Omega 3 en 6 en vitamine K en E.

Waar koop je het?

Koolzaadolie is heel goed verkrijgbaar, je vindt ‘m in elke supermarkt en vaak ook van verschillende merken. Ook bij speciaalzaken en biologische supermarkten is koolzaadolie goed verkrijgbaar.

Hoe smaakt koolzaadolie?

Nu we je vraag ‘Wat is koolzaadolie’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze olie smaakt. Koolzaadolie heeft een verfijnde, licht nootachtige smaak. Door de vrijwel neutrale smaak is koolzaadolie heel goed te gebruiken in salades, dipsauzen en dressings.

Hoe kan je het vervangen?

Heb je geen koolzaadolie in huis? In koude gerechten is koolzaadolie te vervangen voor alle soorten oliën met een vrijwel neutrale smaak, zoals druivenpitolie of arachideolie. Wil je wat smaak toevoegen dan is je favoriete olijfolie een prima vervanger. Ook voor bakken en braden zijn zowel druivenpitolie als arachideolie bijzonder goed bruikbaar. Ze zijn neutraal van smaak en kunnen goed tegen hoge temperaturen.

Hoe moet je koolzaadolie bewaren?

Koolzaadolie gaat geopend met gemak een jaar mee. Olie houdt niet van licht. Bewaar de koolzaadolie dus bij voorkeur op een donkere, afgesloten plek in de originele verpakking. Vaak wordt de olie in donkere flesjes geleverd, zodat er al minder licht bij kan komen. Zie je witte vlokken in koolzaadolie verschijnen? Grote kans dat je hem te koud of in de koelkast hebt bewaard. Hoewel dit geen kwaad kan, is het beter om de olie buiten de koelkast te bewaren. Gewoon in je voorraadkast dus.

Wat kun je er allemaal mee?

We schreven het al: koolzaadolie is neutraal van smaak en daarom goed te gebruiken in dipsauzen of dressings waarin andere ingrediënten de smaakmakers zijn. Maar koolzaadolie is ook warm te gebruiken om te bakken en braden. Let wel op dat de temperatuur niet boven de 180 graden komt. Je kunt koolzaadolie beter niet gebruiken om vaker in te frituren. Wil je een keer met koolzaadolie werken? Probeer dan eens een van deze heerlijke recepten:

1. Tomahawk van geitenbok met koolzaadolie en aardappelsalade

big green egg

2. Witlofschotel

WITLOFSCHOTEL

3. Kip xacuti

2.Chicken_Xacuti