Zelfgekweekte tomaten zijn super lekker en nu is het de beste tijd om ze te zaaien. De planten hebben dan genoeg tijd om te groeien en een goede oogst te produceren.
Zaai de zaden op een warme, lichte vensterbanken dan ontkiemen ze binnen één a twee weken. Als de zaailingen zo’n 3 cm zijn, kun je ze in wat grotere potjes met universele potgrond zetten. Zet ze onbedekt terug op de vensterbank of in een kas en blijf ze in grotere potten zetten naarmate ze groter worden. Tegen het einde van mei kun je ze buiten planten. Kies voor een zonnige, beschutte plek of laat ze eventueel toch in de kas staan. Plant ze in een groeizak, grote pot of border. Zorg altijd voor voldoende water!

Stap voor stap

Stap 1: vul een zaaitray of een aantal kleine potjes (7 cm) met goede zaaigrond. Geef flink wat water met een plantenspuit met een fijne sproeikop om de grond flink vochtig te maken zonder dat hij te compact wordt.

Stap 2: Leg een zaadje op de zaaigrond in het midden van elke zaaicel of elk potje. Je hoeft de zaadjes niet dieper de grond in te drukken – laat ze gewoon op het oppervlak liggen.

Stap 3: strooi een beetje fijne zaaigrond over de zaadjes, net genoeg om ze te bedekken. Label ze en bedek de tray met doorzichtig plastic. Zet hem op een zonnige plek binnen om te ontkiemen.

Meer moestuininspiratie?

Deze leuke moestuintips komen uit Gardeners’ World. Een prachtig maar ook echt praktisch tuinblad voor de buitenmens. Maandelijks zijn er foodies’ themarecepten in te vinden, met deze keer 3x bladsla (uit eigen tuin) op je bord. Verder vind je er tips om meer oogst uit je moestuin te halen en een handige groeigids. Bestel Gardeners’ World april 2017 hier!

 
FOTO’S: SARAH CUTTLE / TEKST: VERONICA PEERLESS