Ons doel? Deze twee minder bekende culturele steden ontdekken, culinaire hotspots verzamelen én jureren bij de tweedaagse bloggers cooking battle dat georganiseerd is door Tourismusmarketing Niedersachsen.
De twee bekende Nederlandse foodbloggers Simone van Simoneskitchen.nl en Suzanne van PuurSuzanne.nl (met partners in crime Esmée en Yvonne) namen het in deze twee steden tegen elkaar op in een culinaire strijd, waarbij ze overdag stad en land afstruinden om lokale ingrediënten te verzamelen om vervolgens ’s avonds voor een jury te koken. De enige hint die ze te horen kregen was “een lokaal ingrediënt…”
Voor meer informatie over Niedersachsen neem je een kijkje op de website van My Lower Saxony!
Dag 1: koken op z’n Duits met aardappels en de kennismaking met een traditioneel dessert in Hildesheim
Zo was het hoofdingrediënt voor de kookwedstrijd in Hildesheim: aardappel. Vroeg in de ochtend reizen de foodbloggers af naar Klostergut Sorsum, een lokale boerderij met boerderijwinkel. Hier hebben Simone en Suzanne ter plekke hun eigen groenten geoogst!
De kookwedstrijd werd gehouden in Kochschule Ambiente in Hildesheim en de jury bestond uit de wijnkoningin van Hildesheim, een restauranteigenaar, de GM van hotel Van der Valk Hildesheim, blogger Laura (WhatAboutHer.nl) voor foodies Magazine en de eigenaar van de kookschool.
Suzanne en Yvonne maken een aardappeltortilla met een salade en een veganistische variant van de Welfenspeise. Helaas zat niet alles mee in de keuken voor de dames en uiteindelijk gaan Simone en Esmée er met de prijs vandoor! Zij maakten een heerlijke aardappelsalade met ei en verse worst en een Welfenspeise met een bijzondere twist.
Dag 2: koken met verse asperge en aardbeien in Wolfenbüttel
De volgende dag vertrekken de teams naar de stad Wolfenbüttel waar alles om asperges en aardbeien draait. Er wordt onderhandeld op de lokale weekmarkt over de verse asperges en de aardbeien worden direct uit het veld geplukt door de bloggers zelf.
De kookwedstrijd vond plaats in de BonApp‘ Koch- und Patisserieschule en in de jury zaten o.a. twee Duitse foodbloggers, de vertegenwoordiger van Wolfenbüttel marketing en blogger Laura (WhatAboutHer.nl) voor foodies Magazine.
Simone en Esmée maken een smakelijke groene aspergesalade met hazelnoot en varkensschitzel en als dessert een variant op een aardbeien tiramisu, en Suzanne en Yvonne kiezen voor een risotto met asperges en een heerlijk dessert met aardbeien gemaakt. Het was heel spannend, want de jury was over de beide teams heel enthousiast en op een haartje na…. wonnen Simone en Esmée!
Traditioneel Nedersaksen: het dessert Welfenspeise
Één van de opdrachten die de foodbloggers kregen was het maken van een traditionele Welfenspeise. Dit traditionele dessert bestaat uit een witte laag (gekookte melk-eiwit-vanillecrème en een gele laag (wijncrème gemaakt van losgeklopte eigeel , witte wijn en een beetje citroensap). Het dessert werd voor het eerst gemaakt in Hannover tijdens het 200-jarig jubileum van het huis Welf en staat bekend als typisch Niedersachsen.
De recepten van de foodbloggers: Welfenspeise met Apfelkorn en een vegan Welfenspeise met mango
Simone van Simoneskitchen.nl:“Esmée en ik kozen ervoor om het recept met andere smaken te maken waarvan vooral de Apfelkorn het meest uitgesproken was. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het wel wat veel werk is voor een relatief eenvoudig recept, maar het is wel erg lekker en zeker de moeite waard om eens uit te proberen.”
Je vindt het recept van Welfenspeise Apfelkorn door Simone hier.
Suzanne van PuurSuzanne.nl:“Het leek ons leuk om er een vegan versie van te maken. Dit omdat ik zelf graag vaker plantaardig eet en Yvonne niet goed tegen ei en lactose kan. Na thuis nog wat te hebben geoefend, heb ik nu de perfecte verhouding en deel ik graag het recept met jou. Het is een heerlijk zomers toetje geworden.”
Je vindt het veganistische recept van Suzanne hier.
Culinaire & culturele tips in Niedersachsen
Binnenkort delen we onze favoriete (culinaire) adresjes in Hildesheim, Wolfenbüttel en de Harz op foodiesmagazine.nl, stay tuned!
Tekst en fotografie: Laura Coolen