Culinair gezien is het goed toeven op de Veluwe. Of je nu op zoek bent naar een sterrenrestaurant of een nostalgische pluktuin, je vindt het hier allemaal. Net als de vele café’s, wijngaarden, landwinkels, fruittelers en boerenmarkten. Overal word je gastvrij ontvangen en kun je je smaakpapillen optimaal verwennen. Gelderse streken nodigt je uit om de smakelijkste plekken van de Veluwe te komen proeven op deze mooie route door de prachtige en afwisselende Veluwse natuur. Je bent meer dan welkom bij de vele gastvrije producenten en telers van Erkende Veluwse Streekproducten. Kom langs en proef de Veluwe!
Wijngaard Telgt
Ergens in Brabant raakte hij besmet. Tot op de dag van vandaag tiert het wijnvirus welig in het lijf van Jan van den Ham uit Ermelo. En zoals het nu eenmaal met een besmettelijk virus gaat: het woekert voort! Wijngaard Telgt is goed voor drieduizend flessen wijn op jaarbasis. Iedere cent die overblijft wordt geïnvesteerd in de wijngaard waar binnen een jaar of twee ook een wijnkelder wordt aangelegd. Dan kan Van den Ham ter plekke wijn maken en hoeft hij daarvoor niet langer uit te wijken naar vrienden in Nijkerk. Van den Ham is niet met wijn opgegroeid: “Mijn vrouw en ik hebben geleerd hoe te proeven en te onderscheiden. Dan gaat er een wereld voor je open. Een wereld die wij voor 2005 niet of nauwelijks kenden. Ik was een bierdrinker. Nu kan ik echt van wijn genieten.” Telgterweg Ermelo – www.wijngaardtelgt.nl
Eco Fields
Het biologische bedrijf Eco Fields is goed voor vijftienhonderd geslachte kalveren per jaar. De producten van Bart Boon, van kalfshaas tot kalfskroket, vinden gretig aftrek bij de horeca. De kalveren bestaan voor negentig procent uit stieren. Niets van het kalf gaat verloren. Overal in het land heeft Bart verkooppunten (slagers) die zijn róse kalfsvlees verkopen. Ondertussen sleept Eco Fields diverse prijzen en predicaten in de wacht. Van ‘Erkend Veluws Streekproduct’ tot het EKO Keurmerk, van Innovatie tot drie sterren van de Dierenbescherming. Bart Boon houdt open dagen, ontvangt met grote regelmaat groepen die zelf kunnen zien hoe het er bij de vleesverwerking aan toe gaat. Deelnemers kunnen vervolgens een kijkje in de van stro voorziene, ruime stallen nemen. Bij mooi weer grazen de kalveren buiten. Matendijk 1 – 6733 JD Wekerom – www.ecofields.nl
IJsseloord Zuivelboerderij
Deze boerderij staat er al ruim vierhonderd jaar. De familie Lubbers woont er sinds 1974. Vader Bert, moeder Janet, zoon Bart, zijn echtgenote Sabine en hun kinderen. Bart is van jongs af aan de vermeende opvolger geweest. Zijn vrouw Sabine, voormalig kapster, komt net als haar schoonmoeder, ooit tandartsassistente, niet van de boerderij. Nu runt Sabine de boerderijwinkel die door Janet is opgezet. De mannen houden zich vooral met het vee bezig: zo’n honderdvijftig melkkoeien en ruim honderd stuks jongvee. Melk en melkproducten zijn de grootste bron van inkomsten. Tweederde van de melk gaat naar de fabriek van Campina, van het deel dat overblijft maken ze met hun medewerkers diverse melkproducten. In de winkel koop je producten als volle melk, room en roomboter tot hangop en vla. Schaapdijk 9 – 6825 LS Arnhem – www.zuivelboerderij-ijsseloord.nl
Forellenkwekerij ’t Smallert
Werknemers van het bedrijf melden zich in alle vroegte. Alleen dan blijft de aalscholver op afstand. De vogel geniet van een beschermde status. Professionele visbedrijven spannen netten boven hun vijvers. En dat doet Gerrit Hertgers in Vaassen ook. Daar in ´t Hol klopt het hart van zijn bedrijf. Hij kweekt er forel. Wegens gebrek aan capaciteit importeert hij ook forelletjes uit Duitsland die hij verder opkweekt. Nagenoeg alle vissen die Hertgers kweekt zijn regenboogforellen. Ze leven één tot anderhalf jaar. De regenboogforellen die langer mogen gedijen krijgen ander voer, dat onder meer caroteen bevat. Daardoor krijgt de vis een dieproze kleur. Driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen is een van de afnemers van deze forellen met Erkend Veluws Streekproduct-certificaat. Smallertsweg 8 – 8166 KD Emst – www.smallert.nl
Bron: De lekkerste adresjes van de Veluwe van David Levie
Fotograaf: Emiel Muijderman
Deze vier verschillende streekproducten dragen het certificaat ‘Erkend Veluws Streekproduct’