Vanochtend werd ik erop gewezen door een collega: een reuze-aperitief in Nijmegen. Een wat?
Eigenlijk is een reuze-aperitief te vergelijken met een grote Facebook picknick, alleen autoriteiten lijken er minder plezier aan te beleven. Op 13 mei besteedde de Volkskrant aandacht aan het fenomeen, onder de kop “Dode bij gigantische Franse ‘Facebook-borrel‘”, daarvoor had ik er nog niet eerder van had gehoord.
Het recept voor een reuze-aperatief is allereerst een anonieme oproep op Facebook om bij elkaar te komen. In die oproep worden tijd en plaats genoemd, en dan is het afwachten. Op het moment van de waarheid komen dan uit alle hoeken en gaten jongeren met kleedjes, stoelen, drank, eten en muziek. En tot diep in de nacht wordt er gegeten, muziek gemaakt en vooral heel veel gedronken.
In Frankrijk is het een echte hype. Na het eerste initiatief in Nantes volgden Brest, Rennes, Angoulême, Caen en Montpellier. Op het laatste moment werd afgelopen week in Parijs alcoholgebruik tijdens de ‘borrel’ verboden. De politie was bang dat het uit de hand zou lopen. “Wat te doen met een bijeenkomst van duizenden jongeren, als er geen doel is en zelfs geen organisator die verantwoordelijkheid neemt?” Zo verwoordt de Volkskrant het probleem. Simpel: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Niet alleen geïnteresseerden, ook de politie, brandweer en hulptroepen zijn tijdens de picknick van de partij.
Nu is het picknickvirus overgevlogen naar Nederland, naar Nijmegen zelfs. Zaterdag 12 juni vanaf 17.00. De locatie wordt nog bekend gemaakt. Waar zou het zijn? Hoeveel mensen zullen er komen? Is de politie ook van de partij? Ik ben benieuwd of een dergelijk evenement ook aanslaat in ons nuchtere Nederlandje, en of het op dezelfde manier uit de hand zal lopen. Misschien wordt het wel een beschaafde kleinschalige picknick, of meer voor de hand liggend: valt de hele bijeenkomst in het water. Want regen hebben we genoeg in ons kikkerlandje. Neem naast een fles rosé en een kleedje ook maar een paraplu mee!