Tahin, ik deed het weleens op brood, maar de pasta van gemalen sesamzaad kom je tegenwoordig veel vaker in de keuken tegen. Bij het zoeken van lekkere ingredienten voor de Arabische fotoshoot die binnenkort in foodies verschijnt, kwam ik veelvuldig tahin (in de Arabische keuken ook wel Tahina genoemd) tegen. Zo is het onmisbaar in zelfgemaakte hummus, maar je kan het ook gebruiken in dressings en sauzen voor bij salades, gegrild vlees, gegrilde vis of groenten.

Voor goede tahin kun je het beste naar de Turkse of Marokkaanse toko gaan. Daar kun je vaak kiezen uit een paar soorten. De donkere tahin komt uit Turkije en is gemaakt van geroosterd sesamzaad. Witte Tahin, uit onder andere Libanon, wordt gemaakt van licht geroosterd sesamzaad en is wat verfijnder van smaak.  Onder andere in het boek van Yotam Ottolenghi Jeruzalemvind je een heerlijke recept voor hummus met witte tahina. Of gebruik tahin in het recept voor lamsschenkelkorma uit ons aprilnummer van 2011.