#The Stew

Het recept werd geplaatst op @nytimes en haalde meer dan 38,000 likes. Niet mis voor een simpel gerechtje! Al gauw volgden duizenden mensen Alison om het stoofpotje na te maken. Een van haar fans bedacht de naam #theStew. Meer dan vier duizend keer werd #theStew gebruikt als tag op Instagram en zo ging het balletje rollen. Ook jij wil je er aan wagen na het zien van deze smakelijke verzameling. En dat kan. Kijk hier voor de Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric van Alison Roman. Liever een video door de culi auteur en haar signature red lips? Bekijk dan de video van Today.

View this post on Instagram

Looking for a hearty dish to cook? Look no further than @alisoneroman’s spiced #chickpea #stew with coconut and turmeric. The chickpeas are crisped in olive oil, then simmered in a garlicky coconut milk for an insanely creamy, basically-good-for-you stew. While the #chickpeas would be good as a side dish, they are further simmered with stock, bolstered with dark, leafy greens of your choosing and finished with a handful of fresh mint. When shopping, be sure to avoid low-fat coconut milk, coconut milk meant for drinking or cream of coconut: All are very different and would not be suitable here. @nikoleherriott and @graydonpictures shot this photo for @nytcooking and @kalen_k_ was the prop stylist. Visit the link in our profile to get the #recipe. #thestew #🍲

A post shared by The New York Times (@nytimes) on

Makkelijk en gezond

Waarom het recept viral is gegaan weet Alison ook zelf niet, maar wij kunnen wel raden waarom. De kleur van kurkuma is een echte eye-catcher, het gerecht is te maken met houdbare ingrediënten uit blik zoals kikkererwten en kokosmelk. En bovendien is hij goed voor je portemonnee en je gezondheid. Het stoofpotje met knapperige kikkererwten, kruidige kurkuma en romige kokosmelk maak je al voor een paar euro! En zoals Alison reageerde op de rage: “Er gebeurt zoveel gezonds in dit stoofpotje dat je me eigenlijk wel een dokter kan noemen, maar alles wat je echt moet weten is dat er knapperige én zachte kikkererwten in zitten”.

View this post on Instagram

If you follow urbane, food-loving millennials on social media, you probably thought that everyone in the world decided to make #TheStew for dinner this winter. @alisoneroman's Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric recipe is the latest example of a new phenomenon: the Instagram snowball effect where a recipe enters the home-cooking canon in a matter of days, because you only need to see the same recipe pop up on your feed so many times before you feel compelled to try it — and then of course to post about it yourself. Tap the link in our bio to read our piece on why Instagram-famous recipes are so hard to resist, and how we've managed to reach the peak of the Joy of #Cooking era. 📷: @mallory.rdn #regram

A post shared by Grub Street (@grubstreet) on

Beeld: New York Times Cooking