Iedere maand roepen we een thuiskok van het populaire initiatief Thuisafgehaald uit tot “Thuiskok van de Maand”. Lees de gekke, ontroerende of grappige redenen die mensen ertoe gezet hebben om hun culinaire kunsten in te zetten voor mensen in de buurt. Deze maand het inspirerende verhaal van Petra Frankfort, thuiskok van de maand juli.

Mijn grote liefde voor koken dank ik aan mijn familie
Koken en organiseren is wat ik het liefste doe. Naast iemand een lekkere maaltijd of een geslaagde dag bezorgen natuurlijk! Dus meldde ik mij als “Huisgemaakt Leidschendam” aan bij Thuisafgehaald.nl. Wat een leuke mensen heb ik sindsdien ontmoet! Ik volgende mijn eerste kooklessen op mijn twaalfde. Later leerde ik speciale kooktechnieken en een aantal bijzondere recepten van diverse meesterkoks. Ik kwam met deze meesterkoks in aanraking op de Hoge Hotelschool en bij verschillende internationale Vijfsterren Deluxe Hotels, waaronder het Carlton Inter*Continental Hotel te Cannes, Hilton International en Hotel des Indes. Mijn meesterlijke pompoensoep stamt onder andere uit die tijd. Een aantal jaren later, als personeelsmanager bij de Hotels van Oranje, miste ik het directe contact met de gasten en het zelf inkopen en bereiden van mooie producten. Door mee te doen met Thuisafgehaald.nl kan ik mij nu ook op dat gebied weer helemaal uitleven. Heerlijk!

Mijn grote liefde voor koken heb ik te danken aan mijn familie. Als kind logeerde ik graag bij mijn oma die, altijd zingend, waanzinnig goed kookte en de leeftijd van 102 behaalde. Zij maakte de geweldigste sukadelappen die je maar kunt bedenken. De pan sputterde en klepperde dan luidruchtig op het gasfornuis, hetgeen mij zeer intrigeerde. Haar sukadelappen en kippensoep met vermicelli vind je terug op mijn menukaart. Mijn eigen moeder kookt nog steeds de sterren van de hemel. Zij wordt dit jaar 75 en probeert nog wekelijks nieuwe recepten uit. Enkele succesnummers heb ik aan haar te danken, zoals haar roomboterappeltaart, haar niet-te-overtreffen gevulde eitjes, haar Chinese tomatensoep en haar ovenstoofschotel met kippendijen, witte wijn, bruine suiker, pruimen, kappertjes en groene olijven, geserveerd met notenrijst en salade. Met mijn vader deel ik de liefde voor kookboeken. Zo nu en dan komt hij me een ontdekt juweeltje brengen. Daar wordt een mens heel gelukkig van! Mijn arsenaal aan gerechten breidde zich verder uit toen mijn Indische schoonmoeder mij nasi leerde maken volgens haar familierecept; dit met veel terugkerende ‘afhalers’ tot gevolg.

Nieuwe gerechten laat ik steevast eerst vakkundig keuren door het immer positief-kritische testpanel hier in huis; bestaande uit man en dochters Anne en Maartje van 9 en 7 jaar. Gelukkig zijn ook zij dol op lekker eten. Zo houden we de familietraditie in ere. Wie weet start ik ooit een eigen bedrijf in catering & evenementenorganisatie, mede dankzij de vele enthousiaste reacties van mijn ‘afhalers’. Veel dank daarvoor!

Een zonnige zomer gewenst!

Petra Frankfort, Thuiskok van de maand juli

Zelf thuiskok van de maand worden of weet je iemand die nodig in het zonnetjes gezet moet worden? Meld je hieronder aan (met de thuiskoknaam van thuisafgehaald)!