Bierpuristen gaan voor bockbier

Waarom noemen Nederlandse brouwers het dan bokbier, compleet met een afbeelding van een geitachtige met mooie lange hoorns? biersommelier Nathan legt uit: “Dat hebben we voornamelijk te danken aan de creativiteit van marketingafdelingen. Inmiddels is Bok-met-alleen-K zo ingeburgerd, dat we beide goed rekenen, maar de purist houdt het natuurlijk bij Bockbier.”

Nederlandse biertraditie

Of je het nu bokbier of bockbier noemt, in het najaar bruist Nederland ervan. Nathan: “De Belgen hebben hun Tripels en Lambiek, Britten hebben Cask Ale en Porters, in Beieren hebben ze Weizen en Tsjechië is wereldberoemd door de pilsener. Eigenlijk is bockbier onze enige nog levende biertraditie, hoewel Kuit zich momenteel gereedmaakt voor een comeback.”

Nieuwsgierig geworden? Met het bockbierpakket van Beerwulf kun je de mooiste bockbieren ontdekken. Met kortingscode FOODIESBOCK ontvangen foodieslezers heel oktober €5 euro korting op het pakket ter waarde van €35,95.

Nieuwe bokbier of bockbier-stijlen

Nathan neemt ons mee in de geschiedenis, de smaakbeleving en de veranderingen die inmiddels gaande zijn: “De bockbiertraditie hebben we grotendeels te danken aan bier consumentenvereniging PINT, die zich sinds 1980 inzet om andere bierstijlen in de kijker te zetten. Bock is het grootste succes, want elk jaar weer zien we meer varianten verschijnen: van zo traditioneel mogelijk tot ronduit experimentele bockbieren.

Bockbier; smaak van de herfst

Een herfstbier bij uitstek: zoetig van smaak, vol met aroma’s van mout en karamel met soms een toets van geroosterde mout die aan donkere chocolade doet denken. Bockbier is net wat zwaarder en robuuster dan de gemiddelde pils, maar nog steeds vriendelijk voor een breed publiek. Een goed gevulde stoofpot pruttelt op je fornuis, de bladeren krijgen de allermooiste kleuren en in je glas zit een stevig rood-bruin gekleurd bockbier. Dát is optimaal genieten van de herfst!

Nieuwe herfstbock

Nederland kent tegenwoordig een grote hoeveelheid brouwers en het grootste deel brouwt in de herfst een bock. Ook de meest creatieve en innovatieve brouwers doen mee, die ervoor zorgen dat het huidige bockbier nooit saai wordt. Wat dacht je van bock met tonkabonen van het Amsterdamse Two Chefs Brewing? Of op kersenhout gerijpte bock met rozijnen van ’t Uiltje uit Haarlem of gerookte bock van Grutte Pier uit Friesland?

Traditioneel ondergistend bier

Gelukkig vinden we nog steeds traditionele bocken. Het meest traditioneel, volgens Duitse leest, is een ondergistend bockbier. Dit past heel goed bij familiebrouwerij Budels, gestart in 1870 en inmiddels gerund door de 4e generatie. Dat ook jongere brouwers terugvallen op deze mooie traditie zien we terug in Madeleine van het immer innovatieve Oedipus. Een pracht van een bockbier die nostalgische herinneringen kan oproepen. Ook Breugem komt met een traditioneel bockbier, toch een brouwerij die bekend staat om mooie en soms gewaagde innovaties. Het laat zien dat Nederlandse brouwers zich niet zo snel in een hokje laten plaatsen.”

In bockbier gestoofde konijnenbouten

Koken met bockbier

Dat bier geschikt is om in te stoven, heb je in foodies al vaker gezien. Nathan: “Dat gaat het best in zoetige bieren waarin mout – meer dan hop – de hoofdrol speelt. Een hoppig bier kan na verhitting namelijk onprettig bitter worden. Daarom is Bockbier zo geschikt om in te stoven. Als je dat op 80 graden kan doen benader je perfectie, want dan zal de hop zeker niet bitterder worden. Zit je erboven is dat geen groot probleem, zolang je maar het juiste bier kiest, zoals Brand Dubbelbock, die is gebruikt in het recept voor in bier gestoofde konijnenbouten in de oktoberuitgave van foodies.”

Ook Hidde de Brabander en Miljuschka Witsenhausen koken met Bockbier. Freddy Tratlehner -beter bekend als Vjeze Fur- ging voor een stoofpot: goulash met ibérico.

Bockbier in huis halen?

Niet sjouwen met kratten of flessen? Beerwulf bezorgt bij je thuis. Hun bockbierpakket geeft een compleet beeld van het hedendaagse Bockbier landschap, uiteraard inclusief de hier genoemde voorbeelden.

Nieuw dit jaar is bockbier op thuistap systeem The SUB, van de Haagse brouwerij Kompaan. Hun Bocks is een traditioneel ondergistend bockbier met een innovatieve twist; toegevoegde vijgen.

Wil je nog meer weten over Bockbier? Biersommelier Nathan beantwoordt de 6 meest gestelde vragen over deze mooie bierstijl.