Stressverlagend én goed voor de productiviteit; het Zweedse koffieritueel fika krijgt niets dan lof. Een beter excuus voor een goede kop koffie met een lekker stuk taart kunnen wij niet verzinnen. 
fika
Thuis of op de werkvloer, in Zweden nemen ze zowel ‘s ochtends als ‘s middags ruim de tijd voor fika. Het Zweedse koffiedrinken is meer dan even snel een kop koffie pakken. Het is een ritueel
waarbij iets lekkers erbij niet mag ontbreken. Waar wij op het werk een grote mok koffie pakken om vervolgens gauw verder te stomen naar de volgende klus, neemt het Zweedse equivalent
– dat meer wegheeft van een Japanse theeceremonie – een belangrijke plek in op de werkvloer. Het is een moment om even op te laden en niet met werk bezig te zijn, om daarna met hernieuwde energie weer aan de slag te gaan.

Fika

Het woord fika zou in de negentiende eeuw zijn ontstaan en is afgeleid van kaffi, een vroege variant van het Zweedse woord voor koffie. De koffie wordt tijdens het fika-ritueel standaard genuttigd met kaffebröd, een verzamelnaam voor allerlei zoetigheid zoals koekjes, taartjes en zoete broodjes. De rond fika-tijd drukbezochte Zweedse patisserieën liggen dan ook vol met typisch Zweedse gebakjes. Ze zijn nooit echt mierzoet, maar eerder kruidig door veelgebruikte specerijen als kardemom en kaneel. Ook gemalen amandelen, amandelpasta en verse vruchten van het land zijn veelgebruikte ingrediënten in kaffebröd. En het belangrijkste? Een goede kop koffie of thee, dan is jouw Zweedse rustmoment compleet.

Semlor

Een zacht en luchtig Zweeds broodje met een vleugje kardemom. Op het eerste gezicht is het net een enorme slagroomsoes, maar het kardemom broodje afgedekt met een dekseltje wordt traditiegetrouw gevuld met amandelspijs en slagroom. Vanuit de traditie werd dit vaak gegeten op de vastenavond, maar tegenwoordig ook voor de alledaagse Fika zeer geschikt – althans dat vinden wij wel..
Je eigen semla (semlor meervoud) maken? Deze fika kardemom buns maak je met een beetje geduld en heel veel plezier!
semlor fika

Saffranspannkaka

Geen genoeg van het Zweedse ritueel? Dan maak je ook de saffranspannkaka – ja spreek die maar eens uit 😉
fika