Terwijl je instagramfeed volloopt met kleurrijke groentes en roze zoetigheden kunnen we het niet laten de laatste foodtrends op een rijtje te zetten. Van kimchi tot clockless eating, 2018 staat in het teken van gezond en duurzaamheid. 
foodtrends 2018

Clockless eating

Avocadotoast als diner, voor het slapen gaan een stack of pancakes en ‘s ochtends beginnen we met een rijstgerecht. Dat kan prima! Met clockless eating eten we waar we zin in hebben en wanneer er behoefte aan is. 4 a 5 kleine maaltijden per dag past bij onze flexibele dagen en niemand heeft er last van als jij ‘s ochtends met je biefstukje begint en eindigt met een bakje yoghurt 😉

Zeewier

Zeewier chips, zeewierburgers, er worden steeds meer variaties met zeewier gemaakt. Een goede vervanger of aanvulling op je visgerecht en in veel meer smaken beschikbaar dan je denkt. Van salade, snacks tot burger we gaan nog veel variaties van zeewier zien het komende jaar!

Plantaardige eiwitten

Meer en meer mensen gaan vegetarisch of veganistisch eten. Veel mensen denken dan gauw dat je een tekort aan eiwitten opbouwt, maar je haalt ze voldoende uit groenten en peulvruchten die rijk zijn aan proteïnen zoals tempeh, amaranth, havermout, spirulina of groenten als broccoli!

Poeders

Dit jaar gaan we voor gezondheid in poedervorm. Van cacao tot spirulina en van hennepzaad tot kurkumapoeder, het mag allemaal door je gezonde smoothie als ontbijt of energieboost tussendoor!

Hennepzaad

Je komt er niet direct in hogere sferen van, maar hennepzaad is supergezond om over je salade of muesli te strooien. Het smaakt heel mild nootachtig en is verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Je kunt ook thee drinken van de bladeren en bloemen van de hennepplant. Het gaat dan wel om een vezelhennep met een laag gehalte van minder dan 0,2 procent van de psychoactieve stof THC. Ter vergelijking: in een marihuanasigaret zit hennep die 5 tot 20 procent THC bevat.

Kimchi

De gezondheid van onze darmen vinden we steeds belangrijker en daarom winnen probiotica aan populariteit. Kimchi is een Koreaans gerecht dat gemaakt wordt van gefermenteerde groenten. Je kunt het eten bij bijvoorbeeld een stampot, je eieren, een salade of een lekker rijstgerecht.

Blue Matcha

Waarschijnlijk heb je deze al wel eens op je feed voorbij zien komen, een blue matcha latte. Het mooiere zusje van de groene matcha lijkt het. Maar helaas, het wordt niet gemaakt van groene thee maar van het poeder van kittelbloem (ook wel de butterfly pea genoemd) en het mist ook de gezondheidsvoordelen zoals antioxidanten die in het groene thee poeder zitten.

Jackfruit

Jackfruit is een stekelvormige vrucht die groeit in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. In Nederland nog niet veel gezien maar in Amerika wordt hij al veel gebruikt als vleesvervanger. Jackfruit bevat veel vit C en wordt in veel veganistische gerechten gebruikt als vervanger voor pulled pork in taco’s of belegde broodjes.
Foto’s: visualhunt