Voordat we in gaan op ‘gezond’ fastfood… Wat is fastfood? Fastfood is een verzamelnaam dat staat voor voedsel dat snel bereid wordt, je snel kunt consumeren en relatief goedkoop is. We kennen allemaal de bekende fastfoodketens waar je voor weinig geld vooral veel snelle, calorierijke maaltijden naar binnen kan werken. Een voorbeeld… De Big Tasty met bacon van de McDonalds bestaat uit maar liefst 885 kcal! Dit betekent dat je na een Big Tasty al 45% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen krijgt.

Gezond fastfood

Maar waarom is fastfood zo calorierijk? Kan het niet allemaal veel gezonder? Wist je dat het aantal mensen met obesitas in Nederland de afgelopen 30 tot 40 jaar is verdubbeld? In Nederland heeft 48% van de bevolking overgewicht en 13% obesitas. In Amerika is het zelfs zo dat het aantal mensen dat obesitas heeft, het aantal mensen met overgewicht heeft ingehaald.
We zijn ons steeds meer bewust van onze ongezonde levensstijl en de invloed van voeding op onze gezondheid, al dan niet met de hulp van de overheid. De gezondheidstrend valt niet te ontkennen en verspreidt zich snel over de hele wereld. In Amerika (met name in de staten Californië, New York en Florida) lopen ze voor op een gezonde levensstijl. Je vindt er talloze concepten die gezonde maaltijden bezorgen, vers-markten en bootcamps! Saladebars vind je er op elke hoek van de straat. Ze worden door de bevolking gezien als de ultieme gezonde vervanger van fastfood. Snelheid, gemak en prijs zijn de drijfveren voor het succes van de saladebars.
Gezond
lyfe-kitchen-restaurant-evanston-il

Amerikaanse trend

Naast saladebars groeit het aantal gezonde fastfood formules die snelle, gangbare gerechten aanbieden tegen een betaalbare prijs enorm toe in Amerika. Bij saladebars zoals Freshii bestel je naast salades ook bowls. De basis van bowls bestaat uit bruine rijst, boerenkool of quinoa, aangevuld met groenten en verschillende soorten sauzen. Wil je extra proteïnen binnen krijgen, dan voeg je falafel, tofu of kip toe. Ook ‘Tender Greens’ en ‘LYFE kitchen’ zijn bekende concepten. Beide franchiseketens werken samen met lokale boeren. Het idee achter de formules is snel, gezond, vers, lokaal en betaalbaar. Door met lokale boeren samen te werken kunnen de franchiseketen verse, gezonde en kwalitatief hoogwaardige gerechten aanbieden.
eten
eten

Nieuwe keten in Nederland

Wist je dat in Nederland de eerste gezonde fastfoodketen LEON haar deuren heeft geopend op Schiphol? Je vindt er gezonde, Mediterrane gerechten maar ook superfood salades. De visie van LEON is het aanbieden van gezonde en vooral lekkere producten, producten die je snel en gemakkelijk onderweg kan eten. LEON werkt ook met lokale partijen. Dit houdt in dat producten alleen in het menu worden opgenomen als de ingrediënten ook daadwerkelijk lokaal te verkrijgen zijn! Welke steden zal LEON de komende jaren veroveren? Het zou mooi zijn wanneer we over een paar jaar overal gezond fastfood kunnen kopen, passend bij de 24/7 cultuur waar snelheid en gemak hoog in het vaandel staat en dat tegelijkertijd super gezond is. Wat denken jullie?
leon-amsterdam-fastfood-gezond
Tekst: Het FoodAtelier
Bronbronbron bronbron