De Peruaanse keuken is hot! In veel grote steden wereldwijd schieten de Peruaanse restaurants als kool uit de grond. In 2014 leek het erop dat de Peruaanse keuken Nederland kwam veroveren. Cheviche, een rauwe visschotel gemarineerd met sap van limoen, werd de culinaire trend in 2014. Helaas is het anno 2016 niet zo heel gemakkelijk om in Nederland in aanraking te komen met de Peruaanse keuken. Volgens chef-koks van Michelin-gekwalificeerde restaurants zal de Peruaanse keuken in 2017 Nederland verder veroveren. We vragen ons natuurlijk af… Waarom de Peruaanse?
aji-de-gallina-2
De Peruaanse keuken wordt door de hele wereld erkend als een van de beste ter wereld en een van de meest gevarieerde van heel Zuid-Amerika. Door de ligging (kust, bergen, woestijn en regenwoud) heeft Peru een grote verscheidenheid in klimaat: 28 verschillende klimaten en 104 verschillende microklimaten. Hierdoor beschikt Peru over heel veel verschillende ingrediënten die nergens anders in de wereld te vinden zijn.
Behalve door de ligging en het klimaat is er door de eeuwen heen veel invloed geweest van verschillende culturen. De Peruaanse keuken is aangevuld met Indiaanse, Spaanse, Afrikaanse, Franse en Aziatische invloeden. De combinatie van verschillende culturen en typische Peruaanse ingrediënten resulteert in kruidige en smaakvolle gerechten. Peruaanse koks staan er om bekend met lokale ingrediënten uit het seizoen te koken. Het gevolg hiervan is dat de gerechten super vers en overheerlijk zijn!
causa
De Peruaanse parel ‘Aji de gallina’ zou je een keer gegeten moeten hebben. Aji de gallina is een pittige stoofpot met kip en gecondenseerde melk, verdikt met de korst van wit brood. Dit gerecht is heerlijk met rijst. Of probeer een keer ‘Causa’! Causa is een koude ovenschotel dat bestaat uit een aantal lagen avocado en aardappel. De ovenschotel kan ook aangevuld worden met tonijn, vlees of een hardgekookt ei. Wat je ook zeker niet mag missen is ‘Lomo saltado’: een roerbakgerecht dat honderden jaren geleden is geïntroduceerd door Chinese arbeidsmigranten. Rundvlees, tomaten, uien en pepers worden gemengd in een pan met sojasaus en gebakken aardappels.
lomo-saltado
In Peru maken ze gebruik van een aantal hoofdingrediënten die inmiddels voor iedere Nederlander bekend in de oren zullen klinken: zoete aardappelen, chili pepers, mais, quinoa en bonen. Niet geheel onopvallend: de producten hebben allemaal iets gemeen. Ze zijn de oplossing tegen onze zwembandjes. Nederlanders zijn al jaren op zoek naar koolhydraatarm eten: minder koolhydraten, minder suikers, minder vet en minder kcal. Is de Peruaanse keuken de oplossing? En zal deze nu daadwerkelijk Nederland veroveren? Behalve dat de gerechten super lekker zijn, zijn ze ook goed voor onze gezondheid. Wie weet…. De tijd zal het ons leren.
Tekst: Het FoodAtelier