Poké bowl

Stel je even voor… Je voeten in het witte zand, de ruisende zee in beeld en een kommetje met zilte gemarineerde vis in de ene hand en een heerlijke cocktail in de andere hand. Zeg ‘poké bowl’ en het eilandgevoel van Hawaï is niet ver weg! Het strand is precies de plek waar de poké bowls ooit ontstonden. Vissers verkochten de kleine afsnijdsels van hun vers gevangen vis als snack. Hawaï kent Aziatische invloeden vanuit Japan en smaakmakers als sojasaus, lente-uitjes en sesamolie werden al snel ingezet om de blokjes rauwe vis op smaak te brengen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Poké bowl: beter dan sushi en ceviche bij elkaar

Een poké bowl wordt weleens vergeleken met het Zuid-Amerikaanse visgerecht ceviche. Daar waar ceviche fris is door gebruik van citroen- en limoensap, is een poké bowl meer hartig van smaak. Voor een snelle snack of fijne maaltijd is er op Hawaï altijd wel een poké bowl voorhanden. In restaurants of op de hoek van de straat, een kommetje met blokjes rauwe vis, subtiel op smaak gebracht met een marinade, is zo besteld.

Mexico, Japan of Californië

De klassieke poké bowl met Japanse marinade is nog steeds erg populair. Je komt hem dan ook veel tegen geserveerd met rijst, zeewier en edamame (groene sojaboontjes). Vaak wordt geelvintonijn gebruikt, maar ook inktvis, zalm en sint-jacobschelpen doen het goed als basis. Inmiddels is het visgerecht overgewaaid naar de VS, waar het op elke plek weer een ander smaakje krijgt. Zo is er bijvoorbeeld de Mexicaanse variant met ingemaakte jalapeño’s en tortillachips, krijgt de poké bowl in Californië een marinade met mayonaise en belandt de poké bowl op andere plaatsen regelmatig op een broodje, in een salade of een tortilla. In Nederland kun je tegenwoordig in elk stad je hart ophalen voor een heerlijk gevuld kommetje, maar wie nieuwsgierig is duikt natuurlijk zelf de keuken in. Je hebt niet veel nodig, slechts de meest verse vis die je kunt krijgen.

Ahi shoyu poké

Deze klassieker met tonijn, gember en koriander smaakt ontzettend lekker. Juist door de combinatie van frisse koriander, verwarmende gember en verse tonijn is dit misschien wel onze favoriete poké bowl. De lente-uitjes en sojasaus geven dit gevulde kommetje een diepe en rijke smaak. Smullen maar!

poké bowl: ahi shoyu poké

> naar het recept voor ahi shoyu poké

Poké bowl met rijst, zalm en avocado

We maakten ook een heerlijke bowl met zalm en rijst. De verse avocado en smaakvolle sesamolie passen goed bij verse vis. Zorg ervoor dat je zalm van goede kwaliteit gebruikt, haal niet zomaar een stukje bij de supermarkt. Ga op de dag zelf naar de visboer, je proeft gegarandeerd het verschil!

poké bowl

> naar het recept voor zalm-avocadopoké met rijst

Poké bowl met gerookte tempeh

Hou je niet zo van vis of eet je liever vegetarisch? Niet getreurd, ook dan hebben we de lekkerste recepten voor je. Wat dacht je van deze variant met gerookte tempeh? Je kunt de tempeh zelf roken, of kant-en-klaar kopen bij een biologische supermarkt. Lekker met een beetje wasabimayonaise voor wat extra pit!

poké bowl met tempeh

> naar het recept voor poké bowl met gerookte tempeh

The avo poké show uit The Avocado Show

In haast elke bowl komt wel avocado voor, in dit smaakvolle recept al helemaal. Deze variant uit het kookboek The Avocado Show maak je met sushirijst, rauwe zalm, wakame, edamame, tobiko-eitjes en sojasaus. Trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd en duik de keuken in!

avocado show

> naar het recept voor the avo poké show uit The Avocado Show