Vergeet sushi en ceviche: poké bowl is hét rauwe visgerecht dat je hart zal veroveren. Poké – Hawaïaans voor snijden – is op Hawaï razend populair en inmiddels zijn we hier ook dol op poké bowls.

Hawaï

Stel je even voor. Je voeten in het witte zand, de ruisende zee in beeld en een kommetje met zilte gemarinerde vis in de ene en een ananascocktail in de andere hand. Zeg poké en het eilandgevoel van Hawaï is niet ver weg. Het strand is precies de plek waar poké ooit heel nederig begon. Vissers verkochten de kleine afsnijdsels van hun vers gevangen vis als snack. Hawaï kent Aziatiche invloeden vanuit Japan en Japanse smaakmakers als sojasaus, lente-uitjes en sesamolie werden al snel ingezet om de blokjes rauwe vis op msaak te brengen.

Beter dan sushi en ceviche bij elkaar

Poké wordt weleens vergeleken met het Zuid-Amerikaanse visgerecht ceviche, maar waar ceviche fris is door gebruik van citoren-en limoensap, is poké meer hartig van smaak. Voor een snelle snack of fijne maaltijd is er op Hawaï altijd wel een kom poké voorhanden. In restaurants of op de hoek van de straat, een kommetje met blokjes rauwe vis, subtiel op smaak gebracht met een marinade, is zo besteld.

Mexicaans, Japans of California stijl

De klassieke poké met Japanse marinade is nog steeds erg populair. Je komt hem veel tegen geserveerd met rijst, zeewier en edamame, groene sojaboontjes. Vaak wordt geelvintonijn gebruikt, maar ook inktvis, zalm en sint-jacobschelpen doen het goed als basis. Inmiddels is het visgerecht overgewaaid naar de VS, waar het op elke plek weer een ander smaakje krijgt. Zo is er de Mexicaanse variant met ingemaakte jalapenopepers en tortillachips, krijgt poké in California een marinade met mayonaise en belandt de poké op andere plaatsen regelmatig op een broodje, in een salade of een tortilla. In Nederland kun je tegenwoordig op een aantal plekken in Rotterdam en Amsterdam je hart ophalen voor een poké, maar wie nieuwsgierig is duikt natuurlijk zelf de keuken in. Je hebt niet veel nodig, slechts de meest verse vis die je kunt krijgen.

Ahi shoyu poké

We maakten twee verschillende poké bowls eentje met zalm, rijst en zeewier en een klassieker met tonijn, gember en koriander.
poke bowl

Zalm-avocadopoké met rijst

poke bowl

Hotspots 

En ga je liever naar een restaurant dat alleen maar poké op de kaart heeft staan? Bekijk dan deze poké hotspots eens:

Poké Bowl in Rotterdam

Xin Fusion in Arnhem

Poké Perfect in Amsterdam

Poké and more in Tilburg

Foto: iStock