Okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek of pizza. De naam Okonomiyaki is afgeleid van ‘okonomi’ en ‘yaki’. ‘Yaki’ betekent ‘gegrild’ of ‘gebakken’ en ‘Okonomi’ betekent ‘wat je wil’. Zoals de naam al suggereert kun je met Okonomiyaki doen wat je wil. Zoals ook geen twee Italiaanse tomatensaus recepten hetzelfde zijn, is ook geen recept van Okonomiyaki hetzelfde.
Oorsprong
Okonomiyaki dateert uit de 17e eeuw. Het werd geserveerd als een speciaal zoet dessert tijdens Boeddhistische ceremonies, genaamd Funoyaki. Begin 19e eeuw evolueerde het gerecht, waarbij de nadruk kwam te liggen op toegevoegde sauzen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit gerecht pas populair geworden vanwege schaarste in rijst. Het was toen nog een eenvoudige pannenkoek. Pas na de oorlog begonnen mensen meer ingrediënten toe te voegen zoals eieren, varkensvlees en kool.
Okonomiyaki stijlen
In elke regio wordt Okonomiyaki op een andere manier klaargemaakt. Er zijn twee belangrijke soorten; de Osaka en de Hiroshima stijl. De Osaka-variant is de meest gangbare variant. Het beslag wordt gemaakt van onder andere witte kool, rijstemeel en ei, maar ook ingrediënten zoals groente, vlees, vis of kaas. Alle ingrediënten worden eerst gemixt tot een beslag voordat ze op de bakplaat gaan. Wanneer de pannenkoek aan één kant gebakken is, wordt het omgedraaid. Wanneer de andere kant klaar is, worden er verschillende toppings en sauzen aan toegevoegd.
De ingrediënten van de Hiroshima stijl kunnen vrijwel gelijk zijn aan de Osaka stijl. Een opvallend verschil is dat de verschillende ingrediënten niet gemengd maar in lagen op de bakplaat worden gelegd. De ingrediënten worden vaak geserveerd op noedels. De pannenkoek wordt afgemaakt met een eitje, sauzen en verschillende toppings. Het meest opvallende verschil in smaak is de saus. De saus van de Hiroshima stijl is zoet, terwijl de saus van de Osaka saus een beetje pittig is.