Wat is Kefir?
Wij kwamen dit frisse drankje en zijn er helemaal aan verknocht! Fris, bruisend en ook nog eens healthy. Dat komt doordat kefir een symbiotische cultuur van gisten en gezonde bacteriën is in korrelvorm. Het komt voor in twee vormen: bloemkoolachtige korrels voor in melk en kristalachtige korrels voor in water. Waterkefir voeg je samen met een zoetstof toe aan water om er limonade van te maken. Elke suikervorm kan, alleen honing niet vanwege zijn anti-bacteriële werking. Want juist die bacteriën maken kefir zo gezond – het is een natuurlijke probiotica. De korrels kun je na het fermenteren zeven en opnieuw gebruiken en er zo het hele jaar lang steeds nieuwe healthy drankjes mee brouwen!
Wat is gemberbug?
Gember is een van onze grootste vrienden in de keuken. Samen met knoflook en rode peper is het de basis voor onze curry en met kaneel en sinaasappel maakt het een lekkere thee. Fermenteren met gember hadden wij als fanatieke fermenteerders nog nooit gedaan. In tegenstelling tot kefir en kombucha heb je bij een gemberbug geen fermentatiestarter nodig; de gemberbug ís de starter. Om de bug te maken, heb je 3 ingrediënten nodig: 1 stuk gember, 750 ml water en 3 el suiker.
Zo maak je gemberbug:
Stop alle ingrediënten in een pot en dek het af met een doek, niet met een deksel – gember is een wilde fermentatie en haalt zijn gisten uit de lucht. Voeg een week lang iedere dag 2 el geraspte gember en 2 el suiker toe en roer het geheel goed door. Je starter is daarna klaar om gebruikt te worden!
Wat is kombucha?
Dit drankje is op Bali een dikke hit en wij snappen wel waarom: het is gezond en het smaakt bijzonder en onverwachts; een beetje zurig. Kombucha wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam (say what?!) en suiker. Dat klinkt niet zo fris, zo’n zwam waarmee je je drankje maakt, maar zonder hem krijg je geen kombucha. De zwam is een organisme dat tijdens de fermentatie de suiker omzet in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C.
Zo maak je kombucha:
Kook 1,5 liter water, trek 2 theezakjes erin, voeg 200 g rietsuiker toe en laat het afkoelen tot max. 30 graden. Doe het mengsel, plus 50 ml appelazijn en 1 zwam in een glazen, schone pot. Laat de kombucha 7-14 dagen in het donker, op kamtemperatuur, fermenteren.