Geen potjes, pakjes, zakjes… maar vers uit de natuur! In veel Europese landen is wildplukken redelijk gebruikelijk. Wildplukken is nu ook hélemaal terug in Nederland! Waar we dit vroeger als noodzaak (onderdeel van dagelijkse voedselverzameling) deden, plukken we nu niet alleen voor de versbeleving, maar ook voor de fun.
Tekst: FoodAtelier
Hoe vers is vers?
In de supermarkt wordt veel verkocht onder de term vers. Maar hoe vers is vers? Vaak zit er een flinke tijd tussen het moment van plukken en het moment dat je de ‘verse’ producten meeneemt uit de supermarkt. De wildgeplukte producten zijn vaak veel rijker, sterker en voller van smaak dan de gekweekte producten uit de supermarkt.
Zelf wildplukken is de ultieme beleving. Door wild te plukken zal je ervaren hoe rijk en intens de natuur kan zijn aan smaken!
Wat kun je de komende tijd plukken?
Mei – Bosrank, kamille, vlierbloesem, fijnspar naalden, wilde asperges
Juni – Bosbes, walnoot, engelwortel, krentenboombessen
Bosbessen, frambozen, paddenstoelen, eetbare wortelen, ze zijn allemaal relatief makkelijk te vinden in een bos of park. Check bijvoorbeeld wildplukwijzer.nl. Op deze site wordt op een kaartje van Nederland aangegeven waar je wat kan plukken. Als gebruiker kan je zelf ook locaties toevoegen om andere mensen te helpen bij het wildplukken. Wil je deskundig advies, ga dan eens op zoek naar een wildpluk cursus bij jou in de buurt!
Pesto maken van wild geplukte ingrediënten
- 100 gram wilde rucola
- 20 gram jonge bladzuring
- 20 gram blad van look
- 10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 eetlepel geroosterde beukennoten of pijnboompitten
- 20 gram verbrokkelde geitenkaas
- Een scheut notenolie
- Citroensap
- Zout & peper
- Week het eekhoorntjesbrood in de notenolie
- Was alle wilde blaadjes zorgvuldig
- Vijzel eerst de noten en vervolgens het gekweekte eekhoorntjesbrood
- Vijzel dan alle ingrediënten door elkaar
- Breng op smaak met zout, peper en citroensap