Waar bloembollen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gegeten als pure noodzaak, eten we tegenwoordig bloembollen als delicatesse. Duiken we de geschiedenisboeken in, dan komen we tot de ontdekking dat bloembollen in de Romeinse tijd geroemd werden om de typische bitterzoete smaak. Er zijn vele andere bloem(soort)en beschikbaar waarvan niet bekend is dat ze eetbaar zijn, maar die onze gerechtjes en drankjes heel bijzonder kunnen laten smaken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Crisisvoedsel

Eind 1944 raakte het noorden van Nederland afgesloten van voedseltransporten. De winter van dat jaar was erg streng. Vanwege het extreme voedseltekort werden de grote voorraden tulpenbollen die door de oorlog niet meer werden geplant en verkocht aangesproken als vervangend voedsel. In de bollen zitten opgeslagen bouwstoffen en energie voor de nieuwe plant en bloem. Deze bollen bevatten nét die nodige energie die de mensen nodig hadden als aanvullend noodvoedsel. Tulpenbollen waren voedzaam en werden gezien als bittere noodzaak. Doordat de bollen al een tijd in de schuur op voorraad lagen was de smaak van de bollen droog en bitter. Het werd gezien als een ‘verdrietige’ delicatesse.

Bijzondere smaken

De tulpenbollen zoals ze in de Tweede Wereldoorlog gegeten werden zijn niet te vergelijken met verse bollen. Verse bollen zijn zoetig, weeïg en allesbehalve niet smakelijk. Tulpenbollen kunnen gegeten worden door de stamppot en soep; ze kunnen gebakken en gevuld worden of op azijn worden gezet. Als lekkernij doen ze het goed wanneer je ze net als tamme kastanjes in de oven poft.
Behalve bloembollen zijn er vele andere natuursoorten te eten zoals margrieten, madeliefjes en sering. Bloemen kunnen verschillende smaken geven aan een gerecht; van kruidig tot pittig en van geurig tot zoet. Ze kunnen ook vrij neutraal smaken waardoor ze beter geschikt zijn als garnering. In dat geval is het uiterlijk belangrijker dan smaak. Jonge bloemen smaken het lekkerst. De smaak van bloemen kan sterk en krachtig zijn, zoals de kleine bloempjes van lavendel of bieslook. Let er dus altijd op dat je niet teveel van bloemen aan een gerecht toevoegt!

Wil je zelf koken met bloemen en andere natuursoorten? Kijk dan gauw naar onderstaand recept!

Wilde groene soep

 • 300 gram jonge brandneteltopjes
 • 20 dovenetelbladeren
 • 20 dovenetelbloempjes, geel of wit
 • 1 liter groentebouillon
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 50 gram gevliesde hazelnoten
 • 50 gram steenkoude blokjes geitenboter
 • eiwit van 1 ei
 • een beetje bloem
 • Een beetje acaciahoning
 • zout en peper
  1. Breng de bouillon aan de kook
  2. Fruit de ui en de knoflookteentjes in wat boter en voeg hier de gevliesde hazelnoten aan toe
  3. Roer de brandneteltopjes erdoor en blus af met groentebouillon
  4. Kook kort en maak de massa glad met een staafmixer of blender
  5. Voeg tijdens het blenderen de steenkoude blokjes geitenboter toe; laat de blender langzaam draaien tot alle boter goed is opgenomen
  6. Haal de massa door een bolzeef en breng op smaak met zout en peper
  7. Haal de dovenetelbladeren door het losgeslagen eiwit, bebloem ze licht en frituur ze kort in hete olie
  8. Spuit de bloemetjes van de dovenetel in met een druppel acaciahoning
  9. Doe bij het opdienen van de soep eerst de knapperige gefrituurde blaadjes erop, daarna de bloemetjes met honing