Gegrilde groenten met halloumi

gegrilde groenten met halloumi

Nathan: “Bij de gegrilde groenten met halloumi past een Jopen Jacobus RPA: Een Rogge Pale Ale uit Haarlem. Rogge kan voor een iets ander mondgevoel zorgen en geeft een kruidige toets, wat goed combineert met de kruiden uit het gerecht. Dit bovengistende bier is tevens stevig gehopt, dat zorgt voor fruitige aroma’s en een goede bitterheid. De zoete en zoute smaken uit het gerecht temperen die bitterheid, waardoor de fruitige smaken uit het bier meer naar de voorgrond treden.”

Jopen is opgericht in 1994 en is daarmee één van de grondleggers van de huidige golf nieuwe Nederlandse brouwers, een golf die we de bierrevolutie of -renaissance noemen. Een belangrijk kenmerk van de bieren van Jopen is het gebruik van andere graansoorten, naast gerst, dat het meest geschikt is om bier mee te brouwen. Rogge bijvoorbeeld, waarmee deze Jocobus is gebrouwen. Meer weten over de achtergrond van Jopen? Laat het je vertellen door oprichter Michel Ordeman. Zijn favoriet? Jacobus!

Jopen Jacobus RPA

Lekker met

Jopen Jacobus RPA
€1,99

Gnocchischotel met tuinbonen en Italiaanse worst

gnocchischotel

Staat je Gnocchischotel met tuinbonen op tafel? Kies er een Saison Dupont bij. Nathan: “Saison Dupont dit wordt gezien als de moeder van alle saisons, dé referentie voor deze Waalse bierstijl. Saison is een lekker bruisend bier dat een mooi contrast oplevert met het volmondige gerecht. Het combineert ook goed met basilicum en mozzarella, de droge afdronk maakt je mond gereed voor een volgende hap.”

Saison werd vroeger gebrouwen in de winter, om voornamelijk in de zomermaanden te drinken. Boeren gaven het in de zomer aan landarbeiders om de dorst te lessen, destijds waren het bieren van rond de 3-4% alcohol. Tegenwoordig is een typische Saison rond de 6,5%, de specifieke gist geeft een fruitige en voornamelijk kruidige toets. De afdronk is strak droog, dat komt omdat het bier weinig restsuikers bevat: de meeste suikers zijn vergist.

Saison Dupont

Lekker met

Saison Dupont
€1,99

Dorade met venkel en remouladesaus

dorade met venkel en remouladesaus

Wat drink je bij de dorade? Nathan: “Ayinger Urweisse, Weizen is een Duits tarwebier, gebrouwen met minimaal 50% tarwe. Dat geeft een kleine, fris-zure toets wat lekker combineert met vis. De specifieke gist geeft aroma’s van banaan en kruidnagel. Bij deze combinatie heb ik vooral gekeken naar een bier dat vooral de mooie vis ondersteund. De frisse, milde afdronk geeft wat tegengas aan de romige saus.”

Weizen betekent tarwe, een tarwebier dus. Deze Urweisse zit een beetje tussen een helles (lichtgekleurde) en dunkel (donkergekleurde) weizen in, in Duitsland noemen ze dat Bernstein (amber). Dat komt door het gebruik van donkere gerstemout, dat geeft een licht geroosterde touch dat iets weg heeft van verse broodkorst. In een dunkel proef je dat nog beter. Zoals elk weissbier uit Duitsland is het gebrouwen volgens het Beierse Reinheitsgebot, wat betekent dat er geen toevoegingen als suiker, fruit of kruiden is toegevoegd. De aroma’s van banaan en kruidnagel komen in een weizen dus altijd van de gist!

Ayinger Urweisse

Lekker met

Ayinger Urweisse
€1,79