Onze vaste biersommelier Nathan Hak weet met zijn biertips precies hoe je ervoor kunt zorgen dat smaken elkaar versterken, complementeren of juist uitdagen op de juiste manier. Hij geeft bij elk gerecht twee biertips, probeer ze uit en kies je eigen favoriet.

Smokey vega-burger met Green Bullet IPA

Smokey vegaburger

Nathan: “Hamburgers en IPA’s combineren vaak goed. Kies voor deze vegaburger een aromatische IPA met een mooie balans in bitter en zoet: Two Chefs Brewing Green Bullet. De fruitige aroma’s passen bij het fruitige van de salsa en versterken de kruidige tonen in de burger. De bitters uit het bier en de pittige smaken uit de burger versterken elkaar, dat maakt het geheel spannender. Vind je de IPA iets te bitter? Gebruik dan een klein beetje meer zout in het gerecht.”

Biertip: Two Chefs Brewing: Green Bullet
Brouwerij: Two Chefs Brewing
Bierstijl: IPA
Alcoholpercentage: 5.7%

Nathan: “Een andere optie is de Fest Weisse van Schneider Weisse. Een wat vollere weizen met extra hop. Ook hier combineren we fruitige aroma’s uit het bier en het gerecht. Bij deze combinatie kan je iets minder zout gebruiken in je gerecht in vergelijking met de Green Bullet.”

Alternatief: Schneider Weisse Fest Weisse (TAP 4)
Brouwerij: Schneider Weisse
Bierstijl: Weizen
Alcoholpercentage: 6,2%

Low ‘n slow eendenbout met Corstendonck triple

eendenbout met frambozensaus en een biertje van beerwulf op een grillplaat

Nathan: “Corsendonck Agnus is een milde, niet al te complexe, zoetige tripel met 7,5% alcohol, zo blijven gerecht en bier in harmonie. Deze tripel stuwt alle smaken uit het vlees en de saus omhoog, zonder dat het geheel te overweldigend wordt. De honingzoetige afdronk gaat extra goed met de smaak van de eendenbout. Het koolzuur spoelt het vet van de eendenbout uit je mond, wat een verfrissend effect heeft en je smaakpalet gereed maakt voor een volgende hap.”

Biertip: Corsendonck Agnus
Brouwerij: Corsendonck
Bierstijl: Tripel
Alcoholpercentage: 7,5%

Nathan: “Een andere optie is de Pauwel Kwak. Een amberkleurig, zoet bier met tonen van karamel en sinaasappel. De karamel stuwt de smaak van het vlees omhoog en matcht mooi met de gekarameliseerde en fruitige smaken in het gerecht.”

Alternatief: Pauwel Kwak
Brouwerij: Brouwerij Bosteels
Bierstijl: Belgian Ale

Lamskoteletjes met munt-chimichurri en St. Engelszell Benno Trappist

lamskoteletjes

Nathan: “St. Engelszell is een van de twaalf Trappisten brouwerijen wereldwijd – en de enige uit Oostenrijk – die het logo Authentic Trappist draagt. Gebrouwen binnen de muren van een trappistenklooster. Benno is een vrij complex, fruitig en kruidig bier, die de biertypen Blond, Dubbel en Saison samenbrengt. De zoetige aroma’s van karamel en honing harmoniseren met de geroosterde smaken van de lamskoteletten. De kruidige tonen accentueren de kruiden uit het gerecht. Hierdoor smaakt het bier fruitiger. De alcohol en koolzuur snijden mooi door het vettige van de lamskoteletten.”

Biertip: St. Engelszell Benno
Brouwerij: St. Engelszell
Bierstijl: Dubbel
Alcoholpercentage: 6.9%

Nathan: “Een andere optie is de Three Idiots Tripel Spiced (of kortweg: T.I.T.S.). Een zoetige tripel met voldoende body om dit gerecht te dragen. Wat vooral opvalt is de kruidigheid, die perfect aansluit op de kruidige chimichurri.”

Alternatief: Frankendael T.I.T.S.
Brouwerij: Frankendael Brewing
Bierstijl: Tripel
Alcoholpercentage: 9,5%

Kun je niet wachten om te proeven? Bestel je bier met kortingscode FOODIES2019 op Beerwulf.com en ontvang €5 korting.