Westlandse tafeldruif

De Westlandse tafeldruif is niet zomaar ‘een’ druif. Te herkennen aan zijn karakteristieke wazige laagje over zich heen dat bekend staat als ‘dauw’. Tegenwoordig is er nog maar één professionele druivenkwekerij in Nederland: de biodynamische Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight van Arnold en Hilde Jansen in Den Hoorn.

In 14 van hun druivenkassen staan maar liefst 1500 druivenbomen. Allemaal oude druivenrasen die ook wel ‘Westlands Roem’ worden genoemd. In de jaren vijftig leverde bijvoorbeeld één kilo druiven soms wel dertig gulden op! Vanaf augustus worden de druiventrossen geoogst, meestal tot midden november. Echter is de maand waarin gekrent en geoogst wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Om de unieke Westlandse tafeldruif van uitsterven te beschermen en biodiversiteit te behouden zijn deze druiven opgenomen in de Ark van de Smaak.

Wist je dat je zelfs druivenbladeren kunt eten? Daar kan je smakelijke bulgur-rolletjes van maken. Lekker voor bij de borrel of als bijgerecht. Hup, de keuken in dus!

Bulgurrolletjes van druivenbladeren

Ingrediënten voor 25 druivenbladeren

  • 25 druivenbladeren*
  • 1 tros witte of rode druiven
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • handjevol zwarte olijven
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • 1 rode peper
  • bosje peterselie
  • 3 takjes munt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 glas bulgur
  • 1 citroen

* Heb je geen druivenrank in je tuin? Geen nood, de Turkse supermarkt verkoopt de bladeren ook in een pot. Leg die een half uur voor gebruik in lauw water zodat ze minder zout worden.

Bereiding

  1. Haal het steeltje van de druivenbladeren af en spoel de bladeren goed schoon. Leg de bladeren in een bak met warm water, hierdoor worden ze wat weker en zijn ze bewerkbaar. Laat ze liggen totdat je klaar bent met de vulling.
  2. Week de bulgur in het vocht van de tomaten. Snipper de ui en knoflook. Snijd de rode peper, peterselie fijn en snijd de tomaat, druiven en olijven in kleine stukjes. Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Doe alles in een grote kom, voeg hier tomatenconcentraat, 2 eetlepels zonnebloemolie en de geweekte bulgur bij. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng dit goed. Haal de druivenbladeren uit het warme water en leg ze op een schoon werkblad met de bovenkant naar beneden. Pak een klein beetje vulling uit de kom en knijp dit wat compacter. Leg het aan de onderkant van het blad. Rol het blad 1 slag op, vouw de buitenkanten van het blad naar binnen en rol vervolgens op. Leg de bladeren in een hapjespan dicht tegen elkaar aan.
  3. Sprenkel de laatste 2 eetlepels olie over de druivenbladeren in de pan heen. Snijd de citroen in plakken en verdeel deze over de druivenbladeren. Schenk wat water in de pan tot de pakketjes voor de helft onder staan. Zet de pan op het vuur en wacht tot het water kookt. Laat de druivenbladeren daarna zo’n 40 minuten rustig gaar stomen met de deksel op de pan op laag vuur, tijdens het stomen zullen de bladeren vanzelf van kleur veranderen. Besprenkel de bladeren met wat olijfolie en serveer met de schijven citroen.

Wil jij ook vaker lokaal en uit het seizoen eten? Hang de prachtige culinaire kalender van Slow Food Nederland op in je keuken voor dagelijkse inspiratie! Bestel jouw poster bij Slow Food.

Over Slow Food

Nelleke Don (voorzitter van Slow Food Nederland) legt uit: “We willen graag dat mensen onbekende producten weer gaan herontdekken. In dit geval óf door de Westlandse tafeldruif aan te schaffen en daarmee de producenten te ondersteunen die iets bijzonders uitproberen. Óf door bijvoorbeeld zelf in je moestuin aan de slag te gaan.”

De Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een project van Slow Food met als doel biodiversiteit te behouden en herstellen. De Ark van de Smaak fungeert als catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een streek of land. Hierdoor worden bijzondere groente- en fruitsoorten, granen, dranken, kazen, vleeswaren én dierensoorten beschermd. Slow Food doet dit, omdat de diversiteit in gewassen en dierlijke rassen, maar ook de diversiteit in lokale keukens in hoog tempo afneemt. Dat is niet alleen jammer, maar ook een risico voor de toekomst van ons voedselsysteem. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 5000 producten opgenomen in de Ark van de Smaak, waarvan 76 Nederlandse. De smaakvolle Westlandse tafeldruif is er één van.