Wat is Verdejo?
Verdejo is een eeuwenoud ras van witte druiven waar wijn van wordt gemaakt. Zo wordt deze druif al meer dan duizend jaar geplant in Spanje, voornamelijk in Rueda. Dat is een historische wijnstreek ten noordwesten van Madrid. Het is één van de weinige druiven waarvan de productie maar in één land plaatsvindt, haast alle Verdejo komt namelijk uit Rueda, al vind je de druif af en toe ook in de Verenigde Staten. De wijn staat bekend om zijn hoge zuurtegraad en door de frisse smaak past Verdejo bij tal van gerechten wat ons betreft.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
6 redenen om een Verdejo koud te leggen
1. De Verdejo is een oeroude druif: er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid (in de buurt van het plaatsje Rueda) witte wijnen van deze druif werden gemaakt. Daarmee bewijst deze wijnsoort de tand des tijds makkelijk te doorstaan.
2. In de negentiende eeuw verwoestte de druifluis Phylloxera ongelooflijk veel wijngaarden, ook in Spanje. Helaas zijn er daardoor veel druivenrassen verloren gegaan (en vergeten). Raad eens welke druif dit overleefde? Precies; de Verderjo!
3. Marqués de Riscal was een beroemde wijnproducent uit Rioja. Dit buurgebied van Rueda heeft een grote naam als het gaat om rode wijn. De markies wilde echter óók een witte wijn produceren. Hiervoor ging hij op zoek naar de beste druiven en kwam uiteindelijk terecht bij onze favoriet: de Verdejo.
4. Mede door de markies werd Verdejo ontzettend populair. De druif bleek niet alleen bestand tegen extreme weersomstandigheden op de Spaanse hoogvlakte, de eigenschappen van de druif waren ook nog eens perfect voor een tintelfrisse witte wijn met een volle, sappige en fruitige smaak. Precies zoals we een Verdejo vandaag de dag kennen.
5. Net als een aantal andere wijnregio’s kreeg Rueda een erkenning in de vorm van een eigen D.O. voor witte wijn. D.O. staat voor Denominación de Origen, oftewel herkomstgebied. Daarmee zijn zowel de druif als de wijn beschermde producten en vormt Verdejo al ruim 50 jaar het gezicht van Rueda.
6. Tegenwoordig wordt Verdejo ook buiten Rueda aangeplant (zoals in de Verenigde Staten). De druif is namelijk bestand tegen droge en hete zomers. Hiermee kan de druif de klimaatverandering goed aan en zal de druif (en wijn) in de toekomst ook een favoriet blijven.
World Verdejo Day
Op 9 juni brengen we wereldwijd niet alleen een ode aan de druif zelf, maar ook aan de meer van 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal een heerlijk glas Verdejo kunnen drinken. De wijn wordt steeds populairder, je vindt ‘m dan ook haast in elk restaurant en in elke supermarkt. Kortom, leg juist vandaag een fles van deze fantastische witte wijn koud en proost samen met ons op World Verdejo Day!