De kok en de directeur samen op zoek naar smaak

Wat is de rol van de citroen in de kunst en keuken op Sicilië? En is de rijke mix van culturen die Suriname kenmerkt ook terug te vinden op het bord en in de musea? Gedreven door smaken, kunst, architectuur en geschiedenis reizen Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk, sterren-chef van restaurant Rijks, samen door diverse landen. In “De kok en de directeur” inspireren de twee gepassioneerde gastheren met smaak elkaar en de kijker met smakelijke kunstuitingen en monumentale gerechten.

In ieder land dat Dibbits en Bijdendijk bezoeken, ontdekt het duo prachtige kunst en maken ze kennis met nationale culinaire gerechten en ingrediënten. Ze ontmoeten kunstenaars en chefkoks en dwalen rond in musea, keukens en bij boeren. Elke aflevering begint in het Rijksmuseum waar een schilderij of object het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis.

De eerste aflevering was zondag 10 juli om 19.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. Kijk de aflevering online terug en zorg dat je volgende week zondag klaar zit voor een nieuwe aflevering.

Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

de kok en de directeur

Bonaire aangewezen als culinaire hoofdstad door World Food Travel Association

De World Food Travel Association (WFTA) heeft Bonaire gecertificeerd als Culinaire Hoofdstad. Via dit programma beoordeelt de WFTA aangemelde bestemmingen op basis van hun scores op vijf culinaire criteria: cultuur, strategie, promotie, gemeenschap en ook duurzaamheid. Het programma is gelanceerd om fijnproevers vertrouwen te geven om naar nieuwe en onverwachte bestemmingen te reizen, natuurlijk vanwege hun unieke gastronomie en culinaire cultuur. Met een smakelijk aanbod variërend van diners bij topchefs tot lokale specialiteiten en kakelverse vis uit foodtrucks, is Bonaire de tweede bestemming die door WFTA wordt geëerd als culinaire hoofdstad.

“Van de aanmelding van Bonaire werd ik heel blij, omdat het eiland een rijke culinaire cultuur openbaarde waar we voorheen niets vanaf wisten”, zegt Erik Wolf, uitvoerend directeur en oprichter van WFTA. “Met de titel Culinaire Hoofdstad op zak zal de rest van de wereld nu ook meer gaan horen over de fantastische eetgelegenheden, culinaire producten en ervaringen die Bonaire te bieden heeft.”

Toeristen weten het eiland waar het altijd zomer is goed te vinden om te snorkelen en duiken, maar je kunt er dus ook héél goed eten. Bas ging onlangs op onderzoek uit en deelt zijn persoonlijke favorieten in dit lijstje met hotspots op Bonaire!

Lees ook: Hotspots op Bonaire: de beste foodtrucks, restaurants & tips

1000 steps bonaire

Bijna een kwart van de Nederlanders barbecuet met minder vlees volgens HelloFresh

De Nederlandse eetcultuur kenmerkt zich tijdens de warme zomermaanden vooral door de barbecue, de maaltijdsalade en de borrelplank. Maaltijdboxleverancier HelloFresh deed recent onderzoek naar de eetgewoontes van Nederlanders in de zomer. Wat opvalt is dat meer dan een derde (39%) van de Nederlanders aangeeft meer te barbecueën dan voorgaande jaren. Daarentegen wordt vlees steeds vaker achterwege gelaten. Bijna een kwart (24%) van de Nederlanders is namelijk met minder vlees gaan barbecueën ten opzichte van voorgaande jaren. Ook legt 35 procent meer groenten op de barbecue, zo blijkt uit het onderzoek.

Ruth, receptontwikkelaar bij HelloFresh vertelt: “Wij zien dat de keuze voor een vegetarische maaltijd steeds vaker wordt gemaakt. Uit cijfers van vorig jaar blijkt dat 33 procent van alle bestelde gerechten in Nederland vegetarisch was. Daarmee was het ook de meest gekozen receptcategorie van dat jaar. Wekelijks staan er dertig recepten op het menu waarvan er ook minimaal tien vegetarisch zijn. Zo is er voor ieder wat wils.”

Lees ook: 15x de lekkerste vegetarische barbecue gerechten

groente op bbq