Hoe test je of een ei gekookt of rauw is voordat je hem openbreekt? En wat voor soorten eieren zijn er allemaal? Deze paasdagen heb je de eierfeiten op een rijtje.

We helpen je een handje:

Vers? Test je ei voor het koken door het in een glas water te leggen. Als het blijft drijven, is het niet meer vers.
Laat eieren voor bereiding op kamertemperatuur komen. Zo voorkom je dat mayonaise schift of het eiwitschuim niet goed stijf wordt. Eieren splitsen is juist weer makkelijker als ze koud zijn.
Bewaar eieren niet in de buurt van sterk geurende ingrediënten zoals knoflook en schimmelkazen. Deze geuren dringen gemakkelijk door de eierschaal heen.
Is dat ei nou gaar of rauw? Je kunt dit testen door het ei op zijn kant rond te draaien. Een rauw ei draait langzaam en een gaar ei snel.

Bijzondere eieren


Donkerbruin, roze, wit of zelfs blauw, elk kippenras legt z’n eigen ei. Wel hebben ze allemaal gele dooiers, de tint geel wordt bepaald door het voedsel dat de kippen eten. Klik op de afbeelding hierboven en je leest alles over welke soorten er allemaal zijn.
Tip: probeer eens een  ganzenei! Ganzeneieren zijn net zo lekker en vaak wel 3x groter dan een kippenei. Ze zijn te koop op de markt of bij de poelier.

Eieren bereiden

Pocheren

Hoe verser het ei hoe beter. Het eiwit van een vers ei is dikker, waardoor het ei compact blijft in het water. Houd het water net onder het kookpunt en voeg een beetje zout toe. Breek het ei in een kopje en laat in het water glijden. Pocheer ca. 3 minuten voor een ei met een zachte dooier.

Koken

Eieren koken doe je het best in water van 80-85 ºC. 2-4 minuten: heel zacht, 3-6 minuten: zachte eieren, 5-7 minuten: zachte eieren die je makkelijk uit de schaal haalt, 8-10 minuten: hardgekookt ei.

Roerei

Het perfecte roerei is niet korrelig en droog, maar zacht en smeuïg. Klop eieren los met een klein scheutje melk of room en zout en peper. Maak het roerei in een beetje boter. Hoe meer je roert, hoe egaler het roerei wordt. Roer af en toe door als je een roerei met een grove korrel lekker vindt. De truc is om roerei op tijd uit de pan te halen. Het ei moet gestold zijn, maar niet te ver garen anders wordt het droog.