Hoe heb je leren koken?

Foodies Friend Annelies: “Mijn vader had al vanaf het moment dat ik klein was een hele grote moestuin en wij werden als kinderen in de zomermaanden ingeschakeld om te helpen. Vanuit daar is mijn liefde voor lokaal en seizoensgebonden eten ontstaan, en vooral ook voor groenten. Als er veel courgettes waren, dan gingen we daar dus iets mee maken. De groenten waren het uitgangspunt en zo kook ik eigenlijk nog steeds. Ik haal groenten in huis die in het seizoen zijn en bedenk daarna pas wat ik ermee ga maken. Mijn ouders hebben trouwens nog steeds een moestuin, alleen een stuk kleiner nu ze ouder zijn. Maar ik krijg nog steeds regelmatig een tas vol groenten mee.”

Wat vinden we op jouw blog?

“Mijn blog is vooral voor mensen die heel graag koken maar daar niet zoveel tijd voor hebben. Ik heb zelf twee kinderen, dus waar ik vroeger nog graag uitgebreid kookte, moet het tegenwoordig vooral snel. Ik houd van lichte gerechten gemaakt met verse ingrediënten, vooral veel verse groenten, die verrassend snel klaar zijn. Ze moeten allemaal wel iets interessants hebben. Daarom is de ondertitel van mijn blog ‘verrassend koken in verrassend weinig tijd’, dat vat mijn stijl het beste samen.”

Wat vinden we juist niet op jouw blog?

“Van die hele gezonde trends, superfoods en zo, daar heb ik niets mee. Bij mij hoeft een taart niet gezond te zijn, dan eet ik het liever af en toe met alles erop en eraan. Ik houd ook niet van oesters, dus die kom je op mijn blog niet tegen. En ik probeer licht verteerbare, frisse gerechten te maken, zware ovenschotels met veel room zijn niet mijn ding. Maar ik ben ook geen fan van koolhydraat arm, dat geeft me geen verzadigd gevoel, dan zit ik na het avondeten alsnog te snacken.”

Ga je heel erg met de trends mee?

“Ik probeer alles te volgen en bij te houden en ik raak regelmatig geïnspireerd door nieuwe trends, maar ik ben niet zo iemand die direct een recept maakt omdat het hip is. Meestal heb ik wat tijd nodig om het idee te laten rijpen en te bedenken wat ik er zelf mee kan. Als het zover is, is de trend vaak al voorbij, haha.”

Je komt zelf uit Vlaanderen. Merk je een groot verschil tussen de foodblogwereld in Vlaanderen en in Nederland?

“In Nederland loopt alles een heel stuk vooruit op het gebied van foodbloggen, heb ik het gevoel. Alle foodfotografiecursussen heb ik bijvoorbeeld in Nederland gevolgd, want daar is het aanbod veel groter en professioneler. Ook volg ik veel Nederlandse collega’s ter inspiratie. Verder zie je in Vlaanderen meer de invloeden van de klassieke Franse keuken, met roomsauzen en roux. De Nederlandse keuken heeft weer meer invloeden van de Indonesische keuken, dat is iets wat wij in België nog niet zo goed kennen.”

Je hebt voor Foodies een lekker zomertoetje gemaakt, yoghurtmousse met aardbeien. Hoe kwam je op het idee?

“Ik begin vaak door op Pinterest beelden te zoeken en vervolgens bedenk ik met welke ingrediënten ik graag wil werken. Ik hou niet van zware desserts, zelf kies ik vaak uit de menukaart iets met yoghurt of karnemelk. Zo kwam ik op het idee om een mousse van yoghurt te maken. Lekker romig en licht. En door de limoen en vlierbloesemsiroop toch even anders. Het ziet er heel mooi uit, maar het is eigenlijk heel makkelijk om te maken.”

Yoghurtmousse met aardbeien

Annelies: “Een frisse afsluiter na een gezellige maaltijd in de tuin: dat smaakt altijd. Deze yoghurtmousse is trouwens erg gemakkelijk vooraf te maken. Heb je geen aardbeien, dan kan ander fruit natuurlijk ook. Probeer het bijvoorbeeld eens met perziken of frambozen, heerlijk!”

Yoghurtmousse met aardbeien en vlierbloesem

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.