Wat betekent vegetarisch zijn volgens jou?

“Ik zeg altijd: vegetariërs eten geen dode dieren. Er zijn ook mensen die zichzelf vegetariër noemen maar wel vis eten. Zij vinden dat vegetarisch eten inhoudt dat je geen vlees eet. Zo heeft iedereen zijn eigen kijk erop. Het wordt ingewikkelder als je het gaat hebben over kaas en winegums, waar stremsel en gelatine in zit. Ik probeer dat zelf te vermijden omdat ik dat zie als onderdeel van een dood dier, maar ik vind het soms wel lastig hoor. Op dehippevegetarier.nl publiceren we wel recepten met kaas, maar gelatine gebruiken we dan weer niet. Ik denk dat de helft van onze lezers geen idee heeft dat kaas en gelatine voor de hardcore vegetariër niet vegetarisch is.”

En wat is dan het verschil met een vegan eetpatroon?

“Vegan gaat nog verder dan vegetarisch. Als je vegan bent eet je niks van het dier. Dus ook geen eieren die het dier heeft gelegd of melk die het dier heeft gegeven. Veel vegans voeren dit overigens nog verder door en dragen ook geen bont of leer en gebruiken geen cosmetica dat op dieren is getest. Ik eet als vegetariër wel eieren en zuivel, maar de meeste kaas eet ik niet omdat daar vaak stremsel in zit en een dier dood moet zijn om stremsel af te kunnen geven.”

Is de betekenis van vegetarisch veranderd in de loop der jaren?

“Toen ik vegetariër werd op mijn negende, was ik op de basisschool de enige. Op de middelbare school waren er wel een paar vegetariërs, maar meer omdat ze zo opgevoed waren, niet vanuit eigen overtuiging. Inmiddels zijn die aantallen wel veranderd en zijn steeds meer mensen vegetariër of flexitariër. Maar door de groeiende populariteit neemt ook de puurheid van het begrip ‘vegetariër’af. Vegan is wat dat betreft als begrip duidelijker afgebakend.”

Is het gezond of gezonder om vegetarisch te eten?

“Ik ben ervan overtuigd dat de gemiddelde vegetariër gezonder eet dan de gemiddelde vleeseter. Dat heeft er voor een deel mee te maken dat lang niet al het vlees even gezond is. De verhalen over rood vlees en de adviezen daarover zijn redelijk bekend en daarnaast heb je ook nog het goedkopere vlees waar veel antibiotica in zit. Dat zijn wel belangrijke argumenten waarom vlees minder gezond is. Daarnaast zie je ook wel dat vegetariërs bewuster met hun eten bezig zijn, vlees wordt vaak vervangen door meer groente of peulvruchten. Het hele eiwitverhaal en of je die zou moeten vervangen hangt af van iemands eetpatroon. Als je regelmatig een ei of yoghurt eet, dan hoef je echt niet bang te zijn dat je niet aan je eiwitten komt. Daarnaast wordt vlees natuurlijk ook vaak vervangen door peulvruchten of vleesvervangers waar ook voldoende eiwitten in zitten.”

Maar vleesvervangers zijn niet per definitie gezond toch?

“Ze zijn niet allemaal even gezond en natuurlijk, maar uiteindelijk is de vleesvervanger wel het allerbeste instapmodel om de vleeseter een andere keuze te laten maken. Je kunt gehakt makkelijk vervangen door vega gehakt zonder daarbij je recept aan te passen. Dat maakt het voor mensen heel makkelijk en laagdrempelig. Ik denk dus dat vleesvervangers een belangrijk middel zijn in het vleesminderen. Zodra je gewend bent aan vegetarisch eten ga je je vanzelf openstellen voor andere producten zoals peulvruchten of andere type vleesvervangers.”

Hoe gezond is plantaardige melk?

Wat mis je nog in het vegetarische schap?

“Vlees is echt heel goed vervangen inmiddels en ook in plantaardige melk, yoghurt en vleeswaren is er veel meer keuze. Ik zie nog wel een kans voor snelle vegetarische gerechten. Als je naar het verse ‘gemakschap’ in de supermarkt kijkt, dan zie je toch dat de meeste stamppotten en curry’s nog kip of rundvlees bevatten. Daar is nog veel terrein te winnen.”

Over welk niet-vegetarisch product heb jij je het meest verbaasd?

“Ik vond het verschrikkelijk dat kaas niet vegetarisch bleek te zijn! Maar toen ik dat eenmaal wist, ging kaas mij wel snel tegenstaan. Mijn moeder heeft toen biologische geitenkaas voor me gekocht dat microbieel gestremd is. Voor veel Franse kazen en de ‘borrelkaas’ is een vegetarische optie nog wel lastig te vinden. Van snoepjes wist ik dan wel dat daar gelatine in zat, maar als je er echt op gaat letten verbaast het je wel in hoeveel producten het zit. En kroepoek, ook zo’n product dat je zo in je mond stopt en vergeet dat het van garnalen wordt gemaakt.”

vegetarische borrelplank

Mis je vlees nog weleens?

“Eigenlijk niet, ik vind het helemaal prima zo. Ik heb dat ook nooit gehad eigenlijk. Ik moet wel zeggen dat ik blij was met de opkomst van de vegetarische bitterbal. Van vegetarische loempia’s werd ik nooit echt warm, dus dat er iets spannenders kwam voor bij de borrel buiten de deur kon ik wel heel erg waarderen.”

Waar haal jij betrouwbare informatie vandaan?

“Ik kijk altijd even wat het Voedingscentrum zegt. Ik vind dat toch wel een van de meest conservatieve instanties, dus dan weet ik wat de ondergrens is. En verder is dehippevegetarier.nl inmiddels ook een hele goede bron van betrouwbare inspiratie. Als ik echt complexe vragen heb, dan leg ik het een diëtist voor.”

Waar moeten we met z’n allen naartoe volgens jou?

“Ik ben van de kleine stapjes. Het doel van De Nationale Week Zonder Vlees die ik jaarlijks organiseer, is om vegetarisch eten net zo normaal en net zo gewaardeerd te maken in Nederland als gerechten met vlees of vis. Als mensen eenmaal gewend zijn wat vaker vegetarisch te eten, dan zie je dat ze daarmee ook creatiever gaan worden en er vaker voor gaan kiezen. In mijn ideale wereld eet heel Nederland straks drie of vier dagen per week vegetarisch. Dan maken we al zó’n groot verschil.”

Inspiratie nodig? Hier vind je de lekkerste vegetarische recepten van Foodies